Beter financieel inzicht. Reductie van kosten en uitgaven. Betere samenwerking tussen directie, management en ICT. En naast op omzet ook meer sturen op winst. Deze vier succesfactoren voor een financieel gezonde en toekomstbestendige organisatie vormden de rode draad door het seminar “Werken aan Winstgevendheid” dat op 4 april plaatsvond. Een avond vol waardevolle inzichten en praktische handvatten voor ondernemers en directeuren van middelgrote organisaties om hun bedrijfsvoering te verbeteren en hun winstgevendheid te vergroten. Wat namen zij mee naar huis?

Vier succesfactoren om uw winst te vergroten. Beter financieel inzicht leidt tot beter sturen. Eén van de belangrijkste oorzaken van faillissementen in Nederland is een gebrek aan financieel inzicht! Peter Waterman besteedde tijdens het seminar aandacht aan de professionalisering van de financiële functie van de organisatie. Beter financieel inzicht helpt de financiële sterkten en zwakten van de organisatie te koppelen aan kansen en bedreigingen in de business. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de kwaliteitseisen waar de moderne financiële functie aan moet voldoen. Ook kunnen hierdoor de risico’s en kansen veel beter ingeschat worden en kunt u de winstgevendheid van de organisatie sterk verbeteren.

Peter Waterman, partner CFO Capabel

Verbetering van processen creëert ruimte voor investering en groei. In veel bedrijven is gebrek aan middelen een beperking voor verdere groei of voor investeringen. Terwijl kostenmanagementprojecten niet opleveren wat ervan verwacht werd toen ze werden gestart. Onderzoek en ervaring laten zien dat de meeste bedrijven 10-30% laten liggen in vele processen. Hoe dit komt? Omdat er vaak wordt uit gegaan van de verkeerde veronderstellingen. Zoals: wanneer ik weet hoe ik mijn primaire inkopen moet doen, weet ik ook hoe ik andere producten of diensten moet inkopen.

Henk Postmus gaf tijdens zijn presentatie inzicht in hoe Expense Reduction Analysts organisaties helpt verbetering in de processen aan te brengen: door voor bewustwording in de hele organisatie te zorgen, door te zorgen dat u uw leveranciers en hun branches kent én door de juiste KPI’s te hanteren.

Henk Postmus, senior consultant Expense Reduction Analysts

ICT: van hoofdpijndossier naar fundament voor innovatie en meer resultaat. ICT wordt meestal gezien als kostenpost en hoofdpijndossier, maar hoort een fundament te zijn voor uw innovatie en bedrijfsresultaat. ICT is eigenlijk pas 40 jaar een onderwerp van gesprek en staat feitelijk qua professionaliteit nog in de kinderschoenen. Op welke wijze kan ICT de grootste bijdrage leveren aan uw resultaat? En hoe kunt u deze resultaten daadwerkelijk te realiseren? Dit vraagt om een meer volwassen samenwerking tussen directie, management en ICT-afdeling om het pad hiernaartoe uit te zetten. Aan de hand van een praktische praatplaat vertelde Marc Konings hoe dit samenwerkingsproces ingevuld kan worden en gekoppeld aan de jaarlijkse begrotingscyclus om de resultaten meetbaar te maken.

Marc Konings, associate BCE

Meer winst door betere benutting van de bezetting. Veel ondernemers zijn gericht op groei. Groei van de omzet. Groei van de winst krijgt veel minder aandacht, waardoor deze achterblijft. Hier ligt potentie. Johan Berkouwer vertelde tijdens het seminar hoe u deze potentie kunt benutten door de maximale omzet én de winst met de huidige bezetting in kaart te brengen. En op het verschil tussen de potentie en de realisatie kengetallen te zetten. Hierop kunt u vervolgens sturen om niet alleen de omzet maar ook de winst te laten groeien.

Johan Berkouwer, partner Van Ree Accountants

Seminar gemist? Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief van CFO Capabel en ontvang alle informatie over interessante seminars voortaan als eerste in uw mailbox.

Vergroot ook uw winstgevendheid!
Zelf aan de slag met het vergroten van de winstgevendheid van uw bedrijf? Download dan onze gratis whitepaper ‘Vergroot uw winstgevendheid in 6 stappen’.

Andere blogberichten

 

Toe aan een andere accountant? Bezint eer gij begint!

Drie verkeerde redenen om over te stappen naar een andere accountant Het merendeel van de bv’s werkt – al dan…

Verder lezen
frans-van-lint-partner

Kunt u voldoen aan de rente- en aflossingsverplichtingen?

In een eerdere blog van mijn collega Kees Overboom werd uitgebreid ingegaan op de solvabiliteit van ondernemingen, wat voor (potentiële)…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief

 

Toestemming(Vereist)