Binck is hét uitzendbureau voor aanpakkers. Sinds begin 2018 helpt CFO Capabel-partner Kees Gordijn het uitzendbureau als parttime CFO. Eigenaar Mario van de Vorstenbosch: ‘Deze manier van werken biedt ook op de lange termijn continuïteit.’

Over Binck

Dit uitzendbureau voor aanpakkers is in 2013 opgericht door Mario van de Vorstenbosch, als specialist in de bouw. In dat jaar combineerde Mario dat nog met zijn bestaande baan door in de ochtend vroeg de medewerkers naar de bouw te brengen en ze ’s avonds weer op te halen. Kortom, als echte startende ondernemer en doorzetter maakte Mario

15-16 uur per dag. In 2014 is hij zich fulltime op de ontwikkeling van Binck gaan richten. Inmiddels heeft het uitzendbureau ook een vestiging in Amsterdam en richt het zich tevens op de sectoren  Zorg en Infra. Er werken zo’n 30 man op kantoor en Binck beschikt over een pool van circa 500 man, waarvan dagelijks 250-300 man aan het werk is.

Binck in cijfers

Binck is de afgelopen jaren hard gegroeid. De eerste paar jaar met 100% en later met steeds 50%. In het coronajaar 2020 is de omzet gelijk gebleven, ondanks dat er veel omzet wegviel omdat er bijvoorbeeld geenverkeersregelaars meer nodig waren voor evenementen. De huidige omzet ligt rond de 14 miljoen. Binck is ambitieus: het wil in 8 jaar doorgroeien naar 100 miljoen, zowel autonoom als eventueel door overnames.

De behoefte

Eind 2017 is Mario in contact gekomen met CFO Capabel-partner Kees Gordijn. Mario kreeg een acquisitiemail waarin we aangaven dat we met name groeiende bedrijven helpen met het verbeteren van de financiële gezondheid en toekomstbestendigheid. Los van de deskundigheid en senioriteit van Kees, viel Mario ook voor zijn Haagse tongval.

Het ijs was gauw gebroken en Mario dacht: ‘Baat het niet dan schaadt het niet’.

Mario typeert die periode als een fase ‘waarin we maar wat deden’. Er lag wel een plan met doelstellingen. Ze waren heel gedreven en ambitieus, maar het ‘fundament’ ontbrak. Er was onvoldoende structuur en inzicht. Er stond weinig op papier en zicht op de toekomst ontbrak. Kortom, ze waren niet in control. Logisch, alle energie ging tenslotte naar het bedienen van de klanten en uitzendkrachten. Ondertussen kwamen er wel allerlei kansen langs, die ook weer gretig werden opgepakt. ‘Het vloog alle kanten op’. Kees Gordijn heeft toen vooral structuur aangebracht.

Doorpakken

Weliswaar ‘eerst met de benen op tafel voor een goed plan’, maar daarna ging het vooral om doorpakken: organigram opgesteld, HR-beleid geformuleerd, functieprofielen geschreven met taken en bevoegdheden, vlootschouw uitgevoerd en de juiste mensen werden op de juiste plek gezet. Alle medewerkers werden bij de planvorming betrokken zodat er eigenaarschap ontstond.

Qua finance werd er een gedegen planning- & controlcyclus ingericht, met een begroting, een liquiditeitsbegroting en een dashboard, zodat de sturing werd verbeterd. De administratie werd weer geïnsourced, zodat daar ook weer meer grip op kwam. Op dit moment is Binck bezig met een onderzoek om de ICT-spaghetti te ontwarren en middels een nieuw platform efficiënter in te richten. Kortom: Kees vult zijn rol als parttime CFO in de ‘volle breedte’ in, zodat de organisatie financieel gezond, in control en toekomstbestendig is!

Professioneel klankbord

Mario ervaart de samenwerking met Kees als heel prettig. Aanvankelijk was hij bang dat Kees met al zijn ervaring en kennis en kunde, vooral zou vertellen wat ‘niet goed ging’. Maar Kees benadrukt juist wat wel goed gaat en geeft concreet aan wat er toegevoegd kan worden. Hij respecteert het ondernemerschap en de creativiteit van de ondernemer. Los van de invulling van zijn finance-rol (‘een goede financiële man kan je overal vinden’, aldus Mario) profileert Kees zich vooral als professioneel klankbord. Mario is 37 en de operationeel directeur Jannick is 29. Kees is in staat op om op een prettige manier zijn mening te geven waardoor Mario en Jannick zich ook als leiders kunnen ontwikkelen.

Voordeel van parttime CFO

Wat vindt Mario het voordeel om met een parttime CFO als Kees te werken? ‘Voor de hand liggend is natuurlijk dat je geen fulltime CFO nodig hebt bij onze omvang, dat zou veel te kostbaar zijn. Maar belangrijker vind ik dat Kees ook bij andere bedrijven opdrachten uitvoert en de kennis die hij daar opdoet ook hier kan toepassen.

Denk aan al de regelingen rondom corona. Daarbij is het heel prettig dat Kees ook kan sparren met zijn collega’s bij CFO Capabel, zodat wij als Binck ook toegang hebben tot die kennis. En tot slot: deze manier van samenwerking biedt ook op de lange termijn continuïteit; Kees is niet voor niets al ruim drie jaar onze CFO en zal dat voorlopig ook blijven’.

Tot slot de vraag aan Mario: welke tips heb je voor de ondernemers die dit artikel lezen? ‘Ik was er altijd vast van overtuigd dat iemand echt in dienst moest komen. Ik vond ‘interim’ altijd een vies woord. Ik ervaar echter nu vooral de kracht ervan en pas het nu ook in andere disciplines toe. Voor onze HR- afdeling heb ik nu ook een interim aangenomen om het geheel op te zetten en uiteindelijk over te dragen aan iemand die we in vaste dienst gaan nemen. De les is dat ik heb ervaren dat een interimmer juist heel betrokken en verantwoordelijk is.

Terug naar alle cases

Wilt u ook meer grip op uw financiën?

Laat uw contactgegevens achter zodat wij z.s.m. contact met u kunnen opnemen.