Van ‘vastgelopen startup’ naar toekomstbestendig bedrijf klaar om ambities te verwezenlijken

Result Laboratorium is het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium voor Zuidwest Nederland. Een deskundige, dienstverlenende partner voor huisartsen, verloskundigen, verpleeghuizen, ziekenhuizen en andere zorgverleners. Ruim 500 medewerkers zorgen ervoor dat er op meer dan 60 bloedafnamepunten 24 uur per dag bloedafnames worden uitgevoerd en het materiaal in 4 laboratoria wordt geanalyseerd.

Het bedrijf is in 2014 ontstaan door een verzelfstandiging van de laboratoria en trombosedienst van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis van Rivas Zorggroep. Beide ziekenhuizen zijn aandeelhouder in Result. Sinds oktober 2020 maakt ook het Klinisch chemisch/hematologisch laboratorium van het Amphia Ziekenhuis in Breda onderdeel uit van Result Laboratorium.

Opmaat naar schaalvergroting door nieuwbouw en nieuwe systemen

De samenvoeging van de laboratoria vormde de opmaat naar schaalvergroting. Het doel was schaalvergroting waardoor meer en verbeterde diagnostiek kan plaatsvinden door middel van procesautomatisering en robotisering. Hiervoor werden onder meer nieuwbouwplannen gemaakt en een nieuw laboratoriumsysteem geïmplementeerd. Door diverse omstandigheden bleef de financiële ontwikkeling flink achter bij de begroting. Hierop besloot het management medio 2021 op zoek te gaan naar een ervaren financieel sparringpartner op managementniveau.

Van ‘verstrikte startup’ naar stevige en toekomstbestendige organisatie

Vanuit CFO Capabel werd Erik Laarhoven ingezet als parttime CFO met de opdracht om:

  • een herstel- en toekomstplan te maken.
  • het financiële overzicht structureel op orde te krijgen.
  • contractonderhandelingen met ziekenhuizen te begeleiden.
  • te helpen met het verkrijgen van financiering.
  • ad interim de finance manager functie te vervullen totdat de nieuwe manager zou starten.
  • de nieuwe finance manager op weg te helpen.

De eerste prioriteit was het financiële plaatje inzichtelijk maken. Dat leverde veel bruikbare inzichten op, onder meer dat er op het gebied van interne bedrijfsvoering nog veel te winnen was en dat de tariefstelling naar klanten aandacht behoefde. Daarnaast lag er een prioriteit bij het finance-team. Daar was veel verloop en bovendien was er tijdelijk geen manager. Erik Laarhoven hield de ‘going concern’-taken tijdelijk draaiende. In november 2021 startte de nieuwe finance manager. Omdat deze afkomstig was uit de bancaire wereld, was coaching op het gebied van financiën binnen de zorg wenselijk .

Om financiering aan te trekken, onder meer voor de nieuwbouw, stelde Erik Laarhoven een informatiememorandum voor de banken op. Ook voerde hij samen met de specialisten van Result contractonderhandelingen met de ziekenhuizen. Hierbij werd geborgd dat de inkomsten voldoende zijn om continuïteit van zorg te borgen. Bovendien werd meer bewustzijn gecreëerd en een zuivere werkwijze vastgelegd voor die situaties waarin een klant ook aandeelhouder is. “Een gezonde verzakelijking van de klant-leverancierverhouding”, noemt Erik Laarhoven het.

Een stevige partner in zwaar weer

Ingrid Roelvink, directeur van Result Laboratorium, is lovend over de samenwerking met Erik Laarhoven: “In een heftige periode als deze was het superfijn om samen op te trekken met een ervaren CFO als Erik. Om mee te sparren en stoom af te blazen bij hobbels en tegenslagen. Elkaar moed in te spreken en op te peppen. En over en weer te relativeren. Echt een stevige partner in zwaar weer. Iemand op directieniveau als sparringpartner hebben, geeft ook de mogelijkheid om je vrij uit spreken. Dat was plezierig én hard nodig.”

“Wij hebben ambities naar de toekomst toe. Erik heeft ons fantastisch geholpen om een professionaliseringsslag te maken op de finance-afdeling. Van een startup die verstrikt is geraakt naar een stevige en toekomstbestendige organisatie. Met een goed fundament om verder te professionaliseren, onszelf stevig neer te zetten en de organisatie uit te bouwen.”

Ruimte en perspectief om ambities te verwezenlijken

“Een zelfstandig, professioneel bedrijf opbouwen heeft veel voeten in de aarde. Erik heeft ons hier uitstekend doorheen geloodst. Onze gloednieuwe locatie in Zevenbergen, waar alle dienstverlening op en aan zit, is een waardevolle investering in de toekomst. Dat biedt ruimte en perspectief voor nieuwe ontwikkelingen. En om onze ambities te verwezenlijken. Het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken, binnen één jaar hebben we een hernieuwd perspectief.”

Terug naar alle cases