Werving & Selectie nieuwe CFO in combinatie met interimoplossing

De Vital Food Group heeft in 2022 Siad Awwad als nieuwe directeur benoemd. Siad heeft Robert van de Graaf van CFO Capabel Werving & Selectie gevraagd om voor hem een nieuwe CFO te werven en ondertussen de CFO-positie op interimbasis in te vullen. We interviewen Robert van de Graaf over het verloop van deze mooie opdracht. 

Over Vital Food Group

Vital Food Group ontwikkelt en faciliteert verschillende formules in de wereld van retail foodservice en heeft een nummer 1 positie in Nederland op ontbijt, lunch, koffie en tussendoor. Bekende formules zoals Bakker Bart, Baker Street voor de Shell-cafés en de recente aanwinst Bagels & Beans behoren tot deze organisatie.

Wat was de aanleiding voor Vital Food Group om je uit te nodigen?

“Vanwege het vertrek van hun huidige CFO moest Vital Food Group op zoek naar een nieuwe CFO. Namens CFO Capabel mocht ik de werving & selectie voor deze belangrijke positie verzorgen. Tijdens mijn gesprekken over de werving en selectie met Siad Awwad, de CEO van Vital Food Group, ontstond er een goede klik in de samenwerking. Daarom vroeg Siad mij om de positie van interim CFO in te vullen totdat de nieuwe CFO aan boord is. De nieuwe CFO start op 1 april. Dat betekent dat ik tot eind april betrokken blijf bij Vital Food Group om hem goed in te werken en alles over te dragen.”

Hoe verliep het W&S-proces voor de nieuwe CFO?

Voor Vital Food Group stond voorop dat de ideale kandidaat franchise-ervaring moest hebben. En niet alleen op strategisch niveau heeft geacteerd, maar ook zelf met de voeten in de modder heeft gestaan. Gezien de organisatiestructuur was het verder belangrijk dat de ideale kandidaat stakeholders op verschillende niveaus moest kunnen verbinden, waaronder private equity en andere aandeelhouders.

Van een longlist met negen kandidaten uit mijn eigen netwerk hield ik na een gesprek met elk van hen een shortlist van vijf kandidaten over. Bij elke kandidaat weeg ik af of er een klik is met de mensen waarmee deze persoon gaat samenwerken. In dit geval is dit onder andere de CEO van Vital Food Group. Verder kijk ik of de vacature bij de loopbaan van een kandidaat past. En of de kandidaat voldoende bagage heeft voor de klus die hem of haar wacht.

Met vier van deze kandidaten ging Vital Food Group in gesprek. Na een goede afweging van de verschillende kandidaten, ondersteund door een online gedragsassessment, viel de keuze verrassend genoeg op een kandidaat die geen franchise-ervaring had. Doorslaggevend was de brede ervaring met verschillende businessmodellen, die ons het vertrouwen gaf dat de kandidaat zich ook het franchisemodel snel eigen zou maken. Uiteindelijk is franchising ook ‘maar’ een businessmodel en is het welbekende ‘schaap met vijf poten’ lastig te vinden. 

Na iets meer dan 2 maanden was de werving van de nieuwe CFO voor Vital Food Group geslaagd.”

Hoe bereid je een geruisloze overdracht voor?

“Om een geruisloze overdracht mogelijk te maken, heb ik samen met de CEO een inwerk- en meeloopprogramma geregeld voor de nieuwe CFO. Daarin neem ik hem mee vanuit het overzicht en duiken we samen van hoog naar laag in de organisatie en de cijfers. Zo help ik de nieuwe CFO met welke issues en prioriteiten er liggen, zodat hij zijn eigen keuzes kan maken voor de beste invulling van zijn taken. 

In de periode dat ik als interim-CFO betrokken ben geweest, heb ik samen met Vital Food Group de acquisitie van Bagels & Beans afgerond. De nieuwe CFO mag zich de komende tijd gaan bezighouden met de integratie van Bagels & Beans binnen de organisatie. 

Verder ligt er een solide basis voor de nieuwe (turnaround-)strategie bij Bakker Bart. Daarover hebben we recent twee presentaties gegeven aan de aandeelhouders, die goed werden ontvangen. De nieuwe CFO wordt verantwoordelijk voor het vervolgtraject, te weten het uitvoeren van deze nieuwe strategie. 

Deze klussen draag ik met een gerust hart over, omdat ik samen met Vital Food Group alle voorwaarden voor een succesvol vervolg van deze projecten heb gecreëerd én alle vertrouwen heb in de competenties van de nieuwe CFO.”

Hoe heeft Vital Food Group de samenwerking ervaren?

CEO Siad Awwad en de andere MT-leden zijn zeer tevreden over de samenwerking met CFO Capabel. Met name de combinatie van werving & selectie en interim-management ervaren ze als heel sterk en daadkrachtig.

“Robert kent de organisatie en maakt van daaruit een goede en geruisloze overdracht naar de nieuwe CFO mogelijk. Hij werkt snel, accuraat en vanuit overzicht, en hij houdt de lijntjes binnen Finance goed strak. Alles wat hij doet, gebeurt in goede afstemming met ons. Robert is super, ik ben heel blij met hem. De samenwerking was uitstekend en we gaan zijn sterke karakter, zijn rustgevende persoonlijkheid alsook zijn strategische en tegelijk operationele vaardigheden enorm missen! Ik kan Robert en CFO Capabel zeer aanbevelen.”

Siad Awwad, CEO Vital Food Group

Terug naar alle cases