Bij het opzetten van een goed cashmanagement wordt vaak allereerst gekeken naar het debiteurenbeheer, met als doel om zo snel mogelijk te beschikken over de gelden die in de openstaande vorderingen zitten ‘opgesloten’. Maar daarnaast zijn er vaak nog veel meer mogelijkheden om cash ‘vrij te maken’. Hierna geef ik u vijf praktische tips om op relatief korte termijn over meer cash te kunnen beschikken.

  1. Vergroot de omloopsnelheid van de voorraden

Als uw onderneming voorraden aanhoudt, doen deze voorraden een beslag op uw werkkapitaal, ongeacht of het om verhandelbare producten, halffabricaten, grondstoffen of onderdelen gaat. Een belangrijk kengetal hierbij is de omloopsnelheid van de voorraden. Door de omloopsnelheid te vergroten, kunt u ervoor zorgen dat cash sneller vrijkomt c.q. minder cash ‘vastligt’. Hierbij kunt u denken aan verkoopacties om voorraden ‘op te ruimen’, maar u kunt ook overwegen om kleinere voorraden aan te houden; kijk hierbij ook goed naar het inkoopproces. Verder kan het zinvol zijn om het assortiment nog eens kritisch te bekijken: zijn er wellicht producten waarnaar nauwelijks vraag is en die alleen maar een onnodig beslag leggen op uw liquide middelen?

  1. Verlaag het onderhanden werk

Zowel productiebedrijven als dienstverlenende ondernemingen kunnen proberen om cash vrij te maken door het onderhanden werk te verlagen. Hierbij kunt u denken aan het aanpassen van processen, waardoor de doorlooptijd korter wordt. Maar u kunt ook nagaan of het mogelijk is om tussentijds te factureren. Ook is het in bepaalde sectoren niet ongebruikelijk om een aanbetaling te laten doen.

  1. Verhoog de arbeidsproductiviteit

U kunt ook proberen de arbeidsproductiviteit te verhogen, bijvoorbeeld door personeel efficiënter in te zetten. Ook kunt u nagaan of het door procesverbeteringen mogelijk is door de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dit betekent immers dat de gelden die in personeel worden geïnvesteerd, meer opbrengen. En in combinatie met een goed debiteurenbeheer genereert u zo meer cash.

  1. Kijk kritisch naar uw balansposten

Ga na of bepaalde balansposten niet onnodig hoog zijn. Eerder hebben we gekeken naar de voorraden, maar wellicht zijn ook andere balansposten deels om te zetten in cash. Zo kunt u overwegen om het wagen- en machinepark te leasen in plaats van bedrijfsmiddelen te kopen. Ook zijn er veel bedrijven die er bewust voor kiezen om een bedrijfspand te huren in plaats van te kopen.

  1. Kijk kritisch naar de uitgaven

Tot slot kunt u de uitgaven van uw onderneming kritisch bekijken. Want wellicht zijn er uitgaven waarop u kunt bezuinigen zonder dat dit ten koste gaat van de arbeidsproductiviteit en continuïteit van de onderneming.

Andere blogberichten

 

Managementcontrol: wat grote bedrijven van het MKB kunnen leren

Als grote organisaties een managementcontrolsysteem (MCS) willen opzetten, kijken ze snel naar hun concurrentie: hoe pakken zij dat aan? En…

Verder lezen
CFO Capabel

Cashmanagement: zo levert actief sturen op cash u financieel voordeel op

Een gewetensvraag: weet u hoe de cashpositie van uw onderneming ervoor staat? Betalen uw klanten op tijd? Heeft u genoeg…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief