In vrijwel elke onderneming is een goed cashmanagement letterlijk van levensbelang. Als u slecht stuurt op cash, kan dit het voortbestaan van uw bedrijf namelijk ernstig in gevaar brengen. Directeuren van ondernemingen die zich wél actief bezighouden met cashmanagement, richten zich vaak vooral op debiteurenbeheer en voorraadbeheer. Een andere pijler van sturen op cash, namelijk het crediteurenbeheer, krijgt dikwijls weinig tot geen aandacht. En áls er al sprake is van crediteurenbeheer, blijft dit vaak beperkt tot het zo ver mogelijk oprekken van de betalingstermijn van inkoopfacturen. En dat is nu precies wat u níet moet doen!

Slecht betalingsgedrag zet de relatie met leveranciers onder druk

In de praktijk zien we nog te vaak dat bedrijven facturen veel later betalen dan is afgesproken. Want let wel: als u ‘ja’ zegt tegen een offerte van een leverancier, zegt u ook ‘ja’ tegen de betalingstermijn die hij in zijn algemene voorwaarden heeft opgenomen (waarbij we voor het gemak even aannemen dat de leverancier op correcte wijze naar die voorwaarden heeft verwezen). Dan is het gewoon niet juist om deze afspraak te schenden; dat accepteert u van uw eigen klanten immers ook niet. Bovendien zet slecht betalingsgedrag uw relatie met leveranciers onder druk, wat gevolgen kan hebben voor uw eigen leverbetrouwbaarheid. Kortom: bij een goed crediteurenbeheer moet u alternatieve oplossingen zoeken.

Maak keuzes omtrent de mate van afhankelijkheid

Een goed crediteurenbeheer begint bij het inventariseren van uw leveranciers: wie zijn uw belangrijkste leveranciers en waarom zijn zij zo belangrijk? Op basis hiervan kunt u per leverancier bepalen wat uw onderhandelingspositie is. En dan kunt u vervolgens besluiten nemen, te beginnen met hoe afhankelijk u wilt zijn van een leverancier. Als u voor bepaalde goederen en diensten gebruikmaakt van meerdere leveranciers terwijl u deze goederen/diensten ook bij één leverancier zou kunnen afnemen, kunt u wellicht (hogere) kwantumkortingen bedingen en beter afspraken maken over betalingstermijnen en kredietlimieten. Anderzijds is het ook mogelijk dat u niet te afhankelijk wilt worden van één leverancier en juist bewust kiest voor spreiding. Beide keuzes zijn mogelijk; als er maar sprake is van een consistent beleid.

Liquiditeitsplanning is een must voor een goed crediteurenbeheer

Daarnaast kunt u – afhankelijk van uw financiële positie – besluiten om met leveranciers te onderhandelen over betalingskortingen bij snelle betaling. Vergis u niet welke impact dit kan hebben: een betalingskorting van 2% levert u voor elke miljoen aan inkopen een voordeel van € 20.000 op. U moet dan uiteraard wel in staat zijn om leveranciers snel te betalen; zorg er daarom voor dat u op elk moment inzicht heeft in de kasstromen. Een up-to-date liquiditeitsplanning is een must!

Peter Waterman is partner van CFO Capabel.

Andere blogberichten

 

Help, onze finance-functie groeit niet mee!

We zien veel bedrijven enthousiast groeien. Ze nemen medewerkers aan voor de facturen en de inkopen, voor het bijhouden van…

Verder lezen

Kijk eens kritisch naar de voorraden!

In veel ondernemingen die met voorraden werken, staat het voorraadbeheer/-beleid niet zo hoog op het prioriteitenlijstje. En dat zou wel…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief