In veel ondernemingen die met voorraden werken, staat het voorraadbeheer/-beleid niet zo hoog op het prioriteitenlijstje. En dat zou wel moeten, want een niet-optimaal voorraadbeheer kan nogal wat gevolgen hebben. Te grote voorraden leggen onnodig beslag op uw ondernemingsvermogen en brengen ook een relatief groot risico van incourantheid mee. Anderzijds zorgen te kleine voorraden ervoor dat u omzet misloopt en dat uw klanten ontevreden worden. Het is dus zaak om eens kritisch te (laten) kijken naar uw voorraadbeleid!

Onnodig beslag op het vermogen

Het komt vaak voor dat ondernemingen (te) grote voorraden aanhouden, in twee opzichten. Ten eerste wordt van elk product een vrij grote voorraad aangehouden, zodat men geen ‘nee’ hoeft te verkopen. En ten tweede worden vaak ook voorraden aangehouden van producten die niet of nauwelijks worden verkocht. Als u dit laatste herkent, is het raadzaam om uzelf af te vragen of het echt wel nodig is om een zo compleet mogelijk assortiment aan te bieden. Immers: op producten die u niet verkoopt, lijdt u verlies. En ze leggen – net als te grote voorraden – onnodig beslag op het vermogen van uw onderneming, dat u ongetwijfeld nuttiger kunt besteden.

Risico op incourantheid

Een ander probleem van grote voorraden is het risico op incourantheid. Als bepaalde producten na verloop van tijd bederven, verouderen of uit de mode raken, moet u ze op een gegeven moment in de container kieperen. Of u moet ze tegen dumpprijzen verkopen. In beide gevallen gaat uw niet-optimale (lees: slechte) voorraadbeleid direct ten koste van de winstgevendheid van uw onderneming. Kortom: neem uw assortiment onder de loep en bepaal per product wat het optimale voorraadniveau is. Ga na voor welke producten u een ‘veiligheidsvoorraad’ moet aanhouden en voor welke producten dit niet nodig is.

Ga in gesprek met uw leverancier

Verder kan het een goed idee zijn om eens met uw leveranciers te gaan praten. Vaak worden grote voorraden aangehouden doordat leveranciers kortingen geven bij grote bestelhoeveelheden. In de praktijk is het echter vaak mogelijk om met leveranciers kwantumkortingen af te spreken die puur gebaseerd zijn op de hoeveelheid producten die u op jaarbasis afneemt, los van het bestelvolume per keer. Kortom: één telefoontje kan veel voordeel opleveren.

Haal er een deskundige bij

Let wel: het optimaliseren van de voorraad is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Zo moet u bij het bepalen van het juiste voorraadniveau per product niet alleen kijken naar de afzet per product, maar ook naar voorraadkosten en eventuele bestelkosten. Haal er daarom iemand bij die vaker met dit bijltje heeft gehakt.

Richard Kuipers is partner bij CFO Capabel en helpt u graag bij het opzetten van een zo goed mogelijk voorraadbeleid.

 

Praktische Capabel Compact Scan.

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

Zwaar weer? Zo houdt u de bank op afstand

Stel, uw onderneming verkeert al enige tijd in zwaar weer. Dan komt er een moment dat u naar de bank…

Verder lezen

Risicomanagement: regeren is vooruitzien

De wereld rondom uw onderneming staat niet stil, en uw onderneming zelf ook niet. En dus zult u zo goed…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief