We zien veel bedrijven enthousiast groeien. Ze nemen medewerkers aan voor de facturen en de inkopen, voor het bijhouden van de administratie, al dan niet in een onlinesysteem. Maar dan gaat de groeispurt beginnen en komt het bedrijf in de fase ‘tussen tafellaken en servet’. Wat ga je dan doen met de financiële functie? Je wilt graag sturen als ondernemer en in control zijn, er komt steeds meer data bij, maar dan heb je nog niet de juiste (stuur-) informatie. Met als gevolg dat je pas bij het opstellen van de kwartaal- of zelfs jaarcijfers achter bepaalde kosten komt. Het kwaad is dan al geschied.

Binnen het domein van finance zien we veelal de volgende 4 basisfuncties: Medewerkers, management, controller en financieel directeur/CFO. Bij ‘tussen tafellaken en servet-bedrijven’ worden al deze functies en bijbehorende taken vaak gecombineerd. Het onderscheid van de functies wordt bepaald door de taken: operationeel, tactisch en strategische taken.

De operationele taken bestaan o.a. uit: het invoeren of inboeken van facturen, doorvoeren van journaalposten en debiteuren. Het hoofd administratie werkt hierbij ook vaak mee, naast zijn/haar corrigerende rol en het verzorgen van goede maand-, kwartaal-, of jaarcijfers. Een hoofd administratie heeft gemiddeld gezien ook meer inzicht in de hardlopers qua kosten en opbrengsten en vult dan ook veelal de rol van controller in.

Een controller kun je onderverdelen in financial en business controller. Heel simpel gezegd: de financial controller kijkt achteruit, wat is er gebeurd en analyseert dat. De business controller daarentegen kijkt vooruit en is aan het forecasten: het voorspellen wat er op kosten- en opbrengstenniveau kan gaan gebeuren. Ook het ontwikkelen van een ‘dashboard’ met KPI’s behoort veelal tot de taken van een business controller. De CFO tenslotte vormt samen met de CEO een tandem. Ze zijn vooral bezig met financieel strategische vraagstukken en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten.

We zien regelmatig bij klanten dat het verwachtingspatroon van de ondernemer niet overeenkomt met het functioneren van de finance-afdeling. De ondernemer verwacht een pro-actieve houding, wil graag advies in plaats van lijstjes of rapportages en wil dat finance fungeert als sparring- en businesspartner. Maar ja… in de meeste gevallen zijn de finance-mensen destijds niet op die competenties geselecteerd en aangenomen. Kortom: de finance-functie is niet meegegroeid met de ontwikkeling van het bedrijf!

Unieke combinatie

We hebben dit probleem al diverse malen opgelost door onze unieke combinatie van een interim CFO en het werven en selecteren van een nieuwe (business-)controller. Onze parttime CFO optimaliseert de finance-functie (betere inrichting, verbeteren processen, ontwikkeling dashboard e.d) en ondertussen wordt duidelijk wat het gewenste profiel van de te werven (business-)controller is. Samen met onze senior-recruiter Roelof Teeninga voert onze partner het selectieproces uit. Twee vliegen in één klap dus!Wilt u meer informatie over deze unieke dienstverlening? Neem dan gerust contact met mij op: dick.tool@cfocapabel.nl

Andere blogberichten

 

strategievorming_CFO

7 valkuilen bij strategievorming: trap er niet in!

Voor elke onderneming is de strategievorming een proces dat letterlijk van levensbelang is: foutieve strategische keuzes kunnen het voortbestaan van…

Verder lezen
Sander-van-Loon-cfo-capabel

Waarom uw marge pas echt verbetert met Activity Based Costing

De kostprijs van een product bestaat uit twee elementen: materiaal en overhead. Het materiaalgedeelte is vaak duidelijk bepaald. Het overheaddeel…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief

 

Toestemming(Vereist)

Gezocht: Business Controller Sales Operations

Regio Tiel

Meer informatie