Ondanks een stijgende omzet en een prima marge, behaalde een IT-leverancier voor bedrijven en non-profitorganisaties onvoldoende rendement. Gerrit Tijdeman, partner van CFO Capabel, helpt hen als parttime CFO het tij te keren door te focussen op twee typen klanten en de kosten beter te beheersen. Lees hoe Gerrit samen met onze opdrachtgever de planning- en controlcyclus transparanter en beter beheersbaar maakt. Een transitie naar meer commercieel denken, efficiënter werken en je aan het oorspronkelijke plan houden.

Over de opdrachtgever

Onze opdrachtgever is een IT-leverancier voor bedrijven en non-profitorganisaties. Jaarlijks helpen ze duizenden bedrijven en overheidsinstellingen met hun IT-uitdagingen. Dit doen ze door IT-oplossingen te creëren, kennis te delen en service te bieden.

Opgericht in 2000, groeide dit bedrijf in ruim 15 jaar uit tot een IT-bedrijf van formaat. Van een zolderkamer in 2000 naar een mooi kantoor met zo’n 80 medewerkers begin 2017. Het is eenjong en dynamisch bedrijf met een informele cultuur. En een betrokken werkgever met vriendelijke medewerkers. Stuk voor stuk professionals met passie voor hun vak en hart voor hun klanten. Het resultaat? Een hoge klanttevredenheid en een uitstekende werksfeer.

De aanleiding

Ondanks een stijgende omzet en een prima marge, behaalde het IT-bedrijf al enkele jaren onvoldoende rendement. Het management besloot dat het tij snel gekeerd moest worden, en nodigde CFO Capabel uit voor een gesprek. Al een paar dagen later zaten Dick Tool, directeur van CFO Capabel, en Gerrit Tijdeman, partner bij CFO Capabel, aan tafel. Uit het intakegesprek kwam naar voren dat de omzet en marge weliswaar stegen, maar de kosten nog veel harder. Met als gevolg onvoldoende rendement. De financiële analyses gaven uitstekend inzicht in de actuele financiële situatie, maar er was nog een verdiepingsslag nodig door ze aan te vullen met langetermijnprognoses en financiële stuurinformatie.

De aanpak van CFO Capabel

Gerrit Tijdeman werd vanuit CFO Capabel ingezet bij het IT-bedrijf om het hele proces te begeleiden. In goed overleg met het management van de opdrachtgever kondigde hij een kostenstop af voorafgaand aan de analysefase. Zo kon hij eerst een zuiver beeld krijgen van de financiële verhoudingen binnen de organisatie.

De analysefase

Allereerst werd de Capabel Compact Scan uitgevoerd, een scan die de financiële gezondheid en toekomstbestendigheid van een organisatie vanuit meerdere perspectieven bekijkt: de huidige financiële situatie, de langetermijnstrategie, de processen en de sturing. Ook bedrijfsaspecten als HR, innovatie en automatisering worden meegenomen in de scan.

De scan werd ingevuld door leden van het managementteam en enkele medewerkers op staf- en lijnfuncties met een sleutelrol binnen de organisatie. De scores uit de scan werden verrijkt met een uitgebreide financiële analyse, plus de uitkomsten van een serie diepte-interviews. Deze interviews werden gehouden met de mensen die ook de scan hadden ingevuld. Dit leverde veel verbeterpunten op ten aanzien van de strategie. In het verleden werden geen duidelijke strategische keuzes gemaakt. Wat op het pad kwam van het IT-bedrijf werd opgepakt, met als gevolg dat er te veel ballen tegelijk in de lucht moesten worden gehouden.

Op basis van de analyses werd een plan van aanpak voor verbetering van het rendement opgesteld, bestaande uit:

  • een reorganisatie met als doel kostenreductie
  • een herformulering van de strategie.

Tijdens een aantal bijeenkomsten om de strategie te herformuleren werd de basis gelegd voor een structuurwijziging die moest leiden tot een aanzienlijke rendementsverbetering. Besloten werd om de focus te leggen op twee typen klanten, met per type klant een uitwerking van de strategie.

De implementatiefase

Inmiddels is de implementatie van de plannen, wederom onder begeleiding van Gerrit Tijdeman, in volle gang. Een dag per week is Gerrit als parttime CFO aanwezig bij onze opdrachtgever. De nieuwe organisatie moet operationeel zijn per 1 oktober 2017.

Om de planning-en-controlcyclus transparanter en beter beheersbaar te maken worden nieuwe managementdashboards ontwikkeld met meer strategische doelen; op organisatieniveau, per afdeling, per team en zelfs per medewerker. Deze dashboards moeten meer inzicht bieden in de voortgang van de financiële planning, het rendement en de financiële risico’s. Daardoor moet het mogelijk worden hier beter op sturen, zeker ook tussentijds.

De topstructuur van het IT-bedrijf wordt aangepast, de portefeuilles worden herverdeeld en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen het management worden duidelijker vastgelegd. Bovendien worden de medewerkers op alle niveaus binnen de organisatie gecoacht om zich aan het oorspronkelijke plan te houden, efficiënter te werken en op constructief-kritische wijze mee te denken met het management.

De organisatie wordt meer gericht op verkoop. Goede verkopers worden gestimuleerd en verschillen in kwaliteit worden verkleind door coaching en sturing van de commerciële medewerkers. Verder wordt er hard gewerkt om het commerciële denken niet te beperken tot de commerciële afdeling, maar door de hele organisatie heen te laten sijpelen.

De eerste resultaten

Hoewel het implementatieproces nog in volle gang is, worden er al bemoedigende resultaten geboekt:

  • de kosten per maand zijn met 20% omlaag gegaan
  • de omzet in de zomermaanden ligt hoger dan vorig jaar
  • de marge blijft intact.

De laagdrempeligheid van het implementatieproces – de parttime CFO die zichtbaar op de werkvloer van het IT-bedrijf aanwezig is en actief meewerkt door medewerkers te begeleiden en te helpen – zorgt voor een open communicatie en neemt veel weerstand weg.

Waarom CFO Capabel?

CFO Capabel wordt in de financiële adviesmarkt gezien als de partij die niet alleen de financiële gezondheid van haar opdrachtgevers helder kan analyseren, maar ook de ervaring en competenties heeft om hen bij te staan bij de implementatie. Wij nemen het eigenaarschap voor onze eigen adviezen, zowel de harde kant – het rekenwerk en het schrijven van de strategie – als de zachte kant: hoe kun je de strategie implementeren, hoe krijg je de organisatie mee, hoe maak je het geloofwaardig bij de eigen medewerkers en hoe ga je om met weerstand. Bij elke organisatie leveren wij maatwerk. Geen standaardverhaal met enkel gepersonaliseerde aanbevelingen. Maar een praktische rapportage volledig toegespitst op uw organisatie. Met een haalbaar plan van aanpak waar wij in geloven en waarmee we u kunnen helpen uw organisatie financieel gezond te maken en uw rendement te verbeteren. Ondernemend, praktisch, gedreven en resultaatgericht. Dat is waar CFO Capabel voor staat.

Contact met CFO Capabel

Dick Tool

Edick.tool@cfocapabel.nl
M: 06-55890868
LLinkedIn

 

 

 

Andere blogberichten

 

5 tips bij bedrijfsverkoop aan een werknemer

Voor iedere ondernemer komt ooit het moment waarop hij afstand moet doen van zijn onderneming. Veel ondernemers verkopen hun bedrijf…

Verder lezen

Cashmanagement in tijden van crisis en daarna

De coronacrisis is voor veel ondernemers een harde wake-up call: binnen twee maanden een fors dalende omzet én een onzekere…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief