Uw projectresultaten zien er piekfijn uit. Uw bankrekening zegt helaas iets anders. Waarop vertrouwt u meer, op uw ervaring en intuïtie of op de cijfers? En waarom is het altijd zo’n gedoe om goed te sturen op uw projectmarges? John van de Pol, partner bij CFO Capabel, schreef een column over één van de meest voorkomende groeistuipen bij MKB-ondernemingen.

Ervaring en intuïtie versus uw cijfers

Herkent u dit? Uw projectsoftware netjes voor elkaar. Een zorgvuldig uitgezocht pakket waarmee u volgens de softwareleverancier realtime de juiste overzichten kunt tonen en over projectresultaten kunt rapporteren. De overzichten zijn aangemaakt en geven netjes inzicht in marges, offertebedragen, meerwerkfacturen, projectverloop en wat u nog kunt verdienen. En alle projectmedewerkers hebben de juiste trainingen gevolgd. Bij elkaar een behoorlijke investering in tijd en geld.

Maar toch blijft u twijfelen aan de overzichten die uw financiële man u aanlevert. Na slechts één blik op de cijfers van uw lopende projecten vraagt u zich ernstig af of uw financiële software wel goed geïntegreerd is met de projectadministratie. Eén blik! Met uw ervaring ziet u onmiddellijk dat die cijfers nooit kunnen kloppen. U hebt er immers een goed gevoel voor hoe uw projecten moeten verlopen. En u gaat sterk af op uw intuïtie, want die komt voort uit uw langjarige ervaring.

Verwijten, voornemens en vraagstukken

Zuchtend gaat u voor de zoveelste keer het gesprek aan met uw calculatieafdeling, controller en projectmanager. Onder het mom van projectvoortgangsgesprek vliegen de verwijten over de tafel. De hand wordt in eigen boezem gestoken en u maakt weer nieuwe voornemens voor het volgende gesprek.

Ondertussen piekert u zich suf: hoe kan het dat dit telkens weer gebeurt? U stelt de juiste vragen. U maakt risicoanalyses, cashflow-overzichten, projectmarges enzovoort. Alles lijkt prima in orde, maar uw bankrekening zegt iets anders. De kosten zijn te hoog en wáárom hebben “ze” nog niet betaald? Kunt u wel vertrouwen op uw mensen en systemen? Als met de vuist op tafel slaan niet meer helpt, wat dan wel? U hebt al flink aan uw team gesleuteld en er staat nu toch een sterk team dat dit wel aan moet kunnen? Dat is het moment dat grotere ingrepen nodig zijn.

Een nieuwe structuur en meer afstand van de operatie

Eén van de kenmerken van een groeiende onderneming is dat het voor u onmogelijk wordt om zelf het volledige overzicht te behouden. Een andere organisatiestructuur of projectstructuur is hard nodig om goed te blijven sturen op uw projectmarges en uw financiële resultaat. En als ondernemer is het hoog tijd voor u om daarbij meer afstand te nemen van de operatie.

Groeistuipen als gevolg van uw succes

Bij CFO Capabel zien we veel ondernemingen worstelen met dit soort groeistuipen. Vaak weet het management al dat een herstructurering onontkoombaar is. Maar de drempel om daadwerkelijk die stap te nemen is hoog. En de kennis om het goed aan te pakken ontbreekt. Realiseert u zich dat deze groeistuipen ontstaan omdat uw onderneming succesvol is: u voert mooie projecten uit, uw offertes zijn erg aantrekkelijk, uw scoringspercentages verbeteren en uw winsten gaan – op papier – ook omhoog. De juiste kennis in huis halen draagt alleen maar bij aan dat succes. Een consultant of interimmanager die u niet alleen adviseert, maar ook helpt bij de uitvoering van de herstructurering. Hij levert executiekracht. Zodat u straks niet alleen op papier maar ook in de praktijk die mooie winsten behaalt.

Over John van de Pol, partner bij CFO Capabel

John van de Pol weet als geen ander welke aspecten bepalend zijn bij het herstructureren van uw (project)organisatie en het sturen op uw financiële resultaten. Als parttime CFO spiegelt hij u op gezette tijden voor welke stappen noodzakelijk of gewenst zijn om in uw situatie uw projectmarges te maximaliseren. En hij helpt u om de herstructurering goed door te voeren binnen uw organisatie.

Van gedachten wisselen met één van onze parttime CFO’s?

Ontdekken wat CFO Capabel voor u kan betekenen bij uw herstructureringsvraagstukken? Neem contact op met ons voor een kennismakingsafspraak.

Andere blogberichten

 

Logo de Cromvoirtse

Werving en selectie: een goede voorbereiding is de halve match

Voor metaalservicecenter De Cromvoirtse verzorgde CFO Capabel de werving en selectie van hun financieel manager. Directeur Janwillem Verschuuren en financieel…

Verder lezen
interim CFO Binck Kees Gordijn

5 tips om KPI’s optimaal te gebruiken

Bij het besturen van uw onderneming zijn er veel zaken die uw aandacht vragen. Om uw aandacht vooral te richten…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief