De gevolgen van Pakket Belastingplan 2019 voor uw bedrijf

Op dinsdag 18 september 2018 – Prinsjesdag – heeft het kabinet-Rutte III het Pakket Belastingplan 2019 gepresenteerd. Dit pakket bevat een groot aantal maatregelen voor 2019, maar ook de jaren erna. In de Tweede Kamer en in de media gaat het vooral over de afschaffing van de dividendbelasting, maar voor u en uw onderneming zijn veel andere kabinetsplannen minstens zo relevant. In deze blog zal ik een aantal voorgestelde maatregelen kort bespreken.

Afschaffing dividendbelasting

Het is overigens niet eens zo vreemd dat de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vooral zal debatteren over de afschaffing van de dividendbelasting. De andere kabinetsplannen zijn namelijk niet zeer opzienbarend en zullen naar verwachting niet direct tot grote politieke en economische aardverschuivingen leiden. Toch zijn er wel degelijk maatregelen die voor u en uw onderneming tot één of meer aandachts- en/of actiepunten leiden.

Verlaging Vpb + verhoging AB = minder belastingdruk

Voor de goede orde: de afschaffing van de dividendbelasting is voor u als Nederlandse dga in principe niet heel relevant. De dividendbelasting is voor u immers een voorheffing op de belasting die in box 2 wordt geheven over uw inkomen uit algemeen belang (AB), waar het dividend onder valt. Wat voor u wél relevant is, is de verhoging van het AB-tarief van box 2, dat volgens het Belastingplan in twee stappen omhoog gaat naar 26,9% in 2021 (nu 25%). Dat is niet alleen gunstiger dan de 28,5% in het regeerakkoord, maar doordat de tarieven van de vennootschapsbelasting (VPB) meer dalen dan dat het AB-tarief van box 2 stijgt, daalt voor u als dga de cumulatieve belastingdruk van VPB en box 2. Dit maakt het voor u in de toekomst nóg aantrekkelijker om vermogen in uw bv te beleggen, in plaats van dividend uit te keren en dit vervolgens in privé te beleggen. Voor dga’s van winstgevende ondernemingen is dit een belangrijk aandachtspunt.

Verhoging Btw maar ook vijf jaar langer investeringsaftrek

Voor uw onderneming kan verder de voorgestelde verhoging van het verlaagde btw-tarief naar 9% zeer relevant zijn. Als uw bv één of meer prestaties levert die onder dit tarief vallen, moet u nu al starten met de voorbereiding op de btw-verhoging. Andere belangrijke aandachts-/actiepunten staan in de Fiscale vergroeningsmaatregelen 2019. Het beste nieuws hierbij is dat de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen (Vamil) voor een nieuwe periode van vijf jaar worden gecontinueerd. Daarnaast maken maatregelen in de Wet BPM en de Wet BZM dat het bij geplande investeringen in uw wagenpark nog meer de moeite waard is om te overwegen voor milieuvriendelijke auto’s te kiezen.

Rekening-courant: ontmoedig lenen van de eigen bv

Tot slot nog een belangrijk aandachts-/actiepunt voor dga’s die een rekening-courant met hun bv hebben. Het kabinet heeft – naast de maatregelen in het Pakket Belastingplan 2019 – aangekondigd met een specifieke maatregel te komen die dga’s ontmoedigt om meer dan € 500.000 van hun eigen bv te lenen. Dit is een goede aanleiding om de rekening-courantverhouding met uw bv eens kritisch te bekijken.

Weten welke gevolgen het Pakket Belastingplan 2019 voor uw bedrijf heeft?

Geert Rutgers is partner van CFO Capabel. Wilt u inzicht in de gevolgen van het Pakket Belastingplan 2019 voor uw organisatie? En weten hoe u uw onderneming goed voorbereidt op de belastingmaatregelen 2019? Neem gerust contact op met Geert.

Contact

Geert Rutgers
EGeert.rutgers@cfocapabel.nl
M: 06 – 53448019
LLinkedIn

Andere blogberichten

 

Negen tips voor een effectief debiteurenbeheer

Voor ondernemingen die op rekening verkopen, is een effectief debiteurenbeheer van groot belang. Dit is namelijk een belangrijke pijler van…

Verder lezen
Cultuurverschillen

Cultuurverschillen

Op werkdagen om 06.45 uur gaat iedere dag mijn wekker. En dat is nu in Nederland, bijna een uur eerder…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief