– Door Francien van der Wal – Partner CFO Capabel

Hebt u fijne paasdagen gehad ondanks alle omstandigheden? Misschien was dit paasweekend voor u ook een goed moment om na te denken over de (middel)lange termijn. Want de coronacrisis raakt ons hard. Iedere dag worden we door het RIVM geïnformeerd over de aantallen mensen die ernstig ziek worden of komen te overlijden. We beseffen nu meer dan ooit dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. We zien de enorme druk die de coronacrisis op ons zorgsysteem legt en zijn dankbaar voor alle kanjers in de zorg die dag en nacht klaarstaan voor de zieken en hun familie.

Ook uw financiële gezondheid blijkt kwetsbaar

Maar niet alleen onze fysieke gezondheid blijkt kwetsbaar, ook de financiële gezondheid van onze ondernemingen heeft het zwaar te verduren. Vele ondernemers worden geconfronteerd met een directe omzetdaling en een onzekere toekomst. Gelukkig is de overheid samen met brancheorganisaties en andere instellingen voortdurend bezig om knelpunten te inventariseren en op te lossen. Banken, overheden en vele instellingen werken hard aan (financiële) regelingen en andere hulpmiddelen om u op korte termijn te ondersteunen.

Een periode van saamhorigheid. En tegelijkertijd staat u als ondernemer aan de lat om in actie te komen voor uw eigen onderneming. De eerste focus was en is de kortetermijndoelstelling om uw liquiditeit veilig te stellen. Maar dit is niet voldoende.

Maak scenario’s om financieel gezond te blijven

Hoelang deze crisis gaat duren weet niemand. Om op de juiste manier met deze onzekerheid om te gaan, helpt het u om 3 à 4 scenario’s uit te werken. Met als start de inschatting van hoelang deze pandemie impact gaat hebben op uw omzet. De scenario’s variëren bijvoorbeeld van een inschatting van een 1,5- metereconomie vanaf begin mei, tot een scenario waarbij u rekening houdt, met het ‘ondenkbare’. Immers in de afgelopen maanden hebben we gezien dat ook het ondenkbare kan gebeuren.

In deze scenario’s houdt u rekening met de terugval van uw omzet, eventuele uitval bij toeleveranciers en hoeveel fte u nodig hebt bij deze scenario’s. Maar ook vragen als: wat houdt 1,5 meter in voor uw bedrijfsvoering? Wat moet er geregeld worden? En wat zijn de kosten hiervan?

Meer flexibiliteit, uw cash op orde en uw weerstandsvermogen stabieler

Het uitwerken van scenario’s dwingt u om na te denken over de positie van uw onderneming en zorgt ervoor dat u de onderneming flexibeler maakt. Vanuit deze scenario’s kunt u acties ondernemen om zowel uw cash op orde te krijgen als uw weerstandsvermogen te stabiliseren.

Bij CFO Capabel willen wij graag in deze lastige tijd onze kennis met u delen. Bijvoorbeeld via onze whitepapers, die vrij beschikbaar zijn. Maar ook laagdrempelig, bijvoorbeeld via een telefoongesprek om u op gang te houden. Ons motto is immers ‘Uw organisatie financieel gezond en klaar voor de toekomst’.

Ja, vertel mij hoe ik financieel gezond kan blijven!

Contact opnemen

Andere blogberichten

 

Deponeer uw jaarrekening vóór 1 januari 2019!

Nu het einde van het jaar nadert, zijn er altijd nog wel wat zaken die u nog ‘even’ moet afhandelen….

Verder lezen

Doe aan kostenbesparing vóórdat het echt nodig is!

Nu de economie ons alweer een aantal jaren goed gezind is, zijn veel ondernemingen vooral bezig met het focussen op…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief

 

Toestemming(Vereist)

Gezocht: Business Controller Sales Operations

Regio Tiel

Meer informatie