Het eind van het jaar nadert met rasse schreden. Misschien hebt u al goede voornemens voor het nieuwe jaar: gezonder eten, meer bewegen, meer me-time. Als ondernemer of CFO kunt u natuurlijk ook goede voornemens maken om de gezondheid van uw organisatie te verbeteren. Wat dacht u bijvoorbeeld van het aanleren van een nieuwe goede gewoonte: beleidsplanning structureel op de agenda zetten?

Geen tijd (of prioriteit) bij het management. Te weinig draagvlak bij uw medewerkers. Onvoldoende meetbare KPI’s. Onrealistische doelstellingen. Onduidelijke afdelingsplannen. Onleesbare rapporten. Of te weinig tussentijdse aandacht voor het (bij)sturen op uw doelstellingen. In de afgelopen jaren schreven we bij CFO Capabel al dikwijls over beleidsplanning en hoe het komt dat veel goedbedoelde pogingen daartoe stranden.

Hopelijk bent u zich er inmiddels van bewust hoe belangrijk beleidsplanning is voor de gezondheid van uw organisatie. Hebt u er vorig jaar serieus werk van gemaakt? Dan hebt u al een grote stap voorwaarts genomen. De volgende stap is om van beleidsplanning een goede en vooral structurele gewoonte te maken. Maar hoe pakt u dat aan? Kees Gordijn, partner bij CFO Capabel, helpt u op weg.

De lessons learned van uw vorige beleidsplan

Stel u zelf allereerst de vraag wat er terechtgekomen is van uw beleidsplan voor het afgelopen jaar. Wat de lessons learned waren. Waar u zaken heeft laten liggen of juist wel hebt opgepakt.

Plan een paar uur in om terug te kijken op uw strategische doelstellingen. Kijk daarbij niet alleen in hoeverre deze bereikt zijn, maar ook of ze realistisch en specifiek genoeg benoemd zijn. Blijkt dat bepaalde doelstellingen niet SMART genoeg geformuleerd waren, probeer ze dan voor het komend jaar aan te scherpen. Waren uw doelstellingen te hoog gegrepen of juist te weinig ambitieus, stel de KPI’s dan naar boven of naar beneden bij. Betrek in deze evaluatie ook uw sturingsproces: op basis van welke informatie hebt u gestuurd en bijgestuurd? Welke sturingsmethodieken hebt u toegepast, en met welk resultaat?

Beleidsplanning 2020: copy, paste, klaar?

Bepaal vervolgens hoe u dit jaar uw beleidsplanning gaat aanvliegen. Copy, paste, jaartal aanpassen en wat bedragen indexeren? In het onwaarschijnlijke geval dat alle omstandigheden binnen uw bedrijf en uw afzetmarkt hetzelfde zijn gebleven, zou u hiermee weg kunnen komen. Wellicht. Eventueel. Maar niets is veranderlijker dan een organisatie. Uw proces verandert weliswaar niet zo snel, maar andere omstandigheden wel. Maak er dus tijd voor om alle factoren die van invloed zijn op de performance opnieuw te bekijken en de invloed hiervan op uw beleidsplanning te wegen.

Betrek als het kan ook uw klanten bij de beleidsplanning. Wat speelt er bij hen of komt op ze af waarbij u iets voor ze kunt betekenen? Waar kunt u zichzelf verder verbeteren in de huidige samenwerking? Er zijn altijd klanten die hierover een goed gesprek willen voeren.

Een goede gewoonte aanleren vraagt tijd en discipline

Maak goede afspraken met uzelf en houd u eraan. Dat vraagt om discipline. Plan minimaal één keer per kwartaal een beleidssessie waarin u checkt hoe de organisatie ervoor staat. Zitten we op schema om de strategische doelen te bereiken? Wat loopt goed? Waar moet worden bijgestuurd? En hoe doen we dat?

Gun uzelf die tijd ook, zie het als een cadeau voor uw onderneming: goed voor uw bedrijf zorgen, maakt uw onderneming gezonder en fitter. Dat inzicht maakt het makkelijker om de waan van de dag opzij te zetten. Prioriteit te geven aan waar u op de langere termijn met uw onderneming naartoe wilt. En te bepalen hoe u daarbij een stabiele koers kunt varen.

De juiste mindset

Net als bij het aanleren van andere goede gewoontes, begint alles met de juiste mindset. Zie beleidsplanning niet als het ‘speeltje van de CFO’ maar als topsport. Een goed doordacht beleidsplan is iets van het hele management. En sterker nog: betrek uw medewerkers er ook bij, dat is de enige manier om daadwerkelijk verandering tot stand te brengen.

Een paar mindset-tips:

  • Bepaal wat belangrijk is en focus daarop.
  • Neem uw verantwoordelijkheid: stel uzelf doelen, maak afspraken met uzelf en houd u daar ook aan.
  • Luister naar uw medewerkers: een beleidsplan opzetten en uitvoeren doet u samen. Met het management én met uw medewerkers.
  • Analyseer en reflecteer voortdurend. Kijk daarbij niet alleen naar wat fout ging, maar ook naar wat goed ging en hoe dat nog beter kan.
  • Ontwikkel een groei-mindset. Leg uzelf de discipline op om continu te willen verbeteren. En werk aan uw veerkracht en doorzettingsvermogen.
  • Neem risico’s en herken grenzen: ondernemen betekent risico’s nemen. En soms blijkt onderweg dat een doel eenvoudigweg niet haalbaar is of een risico te groot. Neem de signalen die vanuit de werkvloer komen serieus.
  • Geef en vraag actief feedback. Niet om elkaar te loef af te steken, maar om elkaar de maat te nemen en samen beter te worden.
  • En last but not least: geloof in uw onderneming. En in uzelf als CFO!

Kees Gordijn is partner van CFO Capabel en helpt u graag bij het opstellen én uitvoeren van een goed beleidsplan.

Vraag nu de whitepaper “Beleidsplanning: 6 stappen om uw bedrijf succesvol te laten groeien” gratis aan! In de whitepaper “Beleidsplanning: 6 stappen om uw bedrijf succesvol te laten groeien (en 7 valkuilen die u daarbij beter kunt vermijden)” vindt u een praktisch stappenplan voor het opstellen van een goede beleidsplanning. We laten zien hoe een gedegen beleidsplan u helpt om focus binnen de organisatie te creëren en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. En u krijgt tips voor hoe u als manager minder tijd kwijt bent aan de waan van de dag en meer tijd kunt besteden aan het uitstippelen van uw plannen voor de komende jaren. Of met andere woorden: minder werken in en meer werken aan uw onderneming.

Andere blogberichten

 

Doe aan kostenbesparing vóórdat het echt nodig is!

Nu de economie ons alweer een aantal jaren goed gezind is, zijn veel ondernemingen vooral bezig met het focussen op…

Verder lezen
frans-van-lint-partner

Kunt u voldoen aan de rente- en aflossingsverplichtingen?

In een eerdere blog van mijn collega Kees Overboom werd uitgebreid ingegaan op de solvabiliteit van ondernemingen, wat voor (potentiële)…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief