Voor metaalservicecenter De Cromvoirtse verzorgde CFO Capabel de werving en selectie van hun financieel manager. Directeur Janwillem Verschuuren en financieel manager Koen Jansen vertellen over het werving- en selectieproces en hoe CFO Capabel daarin het verschil maakte.

Over de opdrachtgever

Metaalservicecenter De Cromvoirtse is één van de grootste en meest innovatieve metaalbedrijven van Brabant. In de afgelopen 35 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke en betrouwbare partner voor de hele Nederlandse metaalverwerkende industrie.

Met 55 medewerkers in Oisterwijk en nog eens 8 medewerkers bij zusterbedrijf Felix Philips in Zuid-Limburg, levert De Cromvoirtse maatwerk op het gebied van metaal. Het bedrijf heeft klanten in uiteenlopende branches, waaronder machinefabrieken, scheepvaart en carrosseriebouw. De Cromvoirtse maakt geen massaproductie, maar kleinere aantallen en prototypes, helemaal toegespitst op de vraag van de klant.

Wat was de aanleiding om CFO Capabel in te schakelen voor werving en selectie?

Janwillem: “Na het vertrek van onze vorige financieel manager beseften we dat we, vanwege de groei van de onderneming, een zwaarder kaliber financieel manager nodig hadden als opvolger. Maar hoe kun je als ondernemer zelf beoordelen of een kandidaat de benodigde competenties in huis heeft? Een gesprek met Thijs Moons [link naar profiel Thijs] tijdens een golfclinic, bracht het inzicht dat CFO Capabel als bureau gespecialiseerd in strategisch financieel management de functie op de juiste waarde kon schatten en een passend kandidaatprofiel kon opstellen.”

Hoe pakte CFO Capabel de werving en selectie aan?

Janwillem: “We nodigden Thijs Moons uit om te bespreken hoe hij ons kon helpen. Tijdens dit gesprek werd meteen al duidelijk dat CFO Capabel een bijzondere aanpak heeft. Om te beginnen werd er veel tijd en energie geïnvesteerd in de voorbereidingsfase. Waar andere werving- en selectiebureaus na een intake zo snel mogelijk een algemeen functieprofiel ophoesten, hield Thijs meerdere gesprekken met medewerkers en de directie om een diepgaand beeld te krijgen van ons bedrijf en de cultuur. Zodat het heel duidelijk zou zijn dat we in één keer de juiste persoon aan boord zouden trekken.”

Wat waren de musthaves voor de ideale kandidaat?

Janwillem: “Uiteraard moest de juiste persoon financieel goed onderlegd zijn. Controller skills hebben. Maar nog belangrijker: hij of zij moest in het team passen, een klik hebben met de andere medewerkers en de directie. Op basis van alle informatie stelde Thijs een uitgebreid profiel op met zowel de inhoudelijke kwaliteiten als de soft skills en de persoonlijkheid die de juiste kandidaat moest hebben. Met dit profiel ging CFO Capabel via allerlei gespecialiseerde kanalen actief voor ons op zoek.”

Wanneer en hoe kwam Koen in beeld in dit proces?

Koen: “Toen CFO Capabel contact met me opnam, werkte ik bij Rabobank. Ik had net besloten dat ik het bedrijfsleven in wilde. En via LinkedIn had ik kenbaar gemaakt open te staan voor een nieuwe uitdaging. Bijna direct ontving ik een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met Thijs Moons. Weliswaar voor een andere functie bij een ander bedrijf, maar na een paar gesprekken concludeerden we dat dat geen match was. Thijs zag wel aanknopingspunten, dus we spraken af contact te houden en over een tijdje weer eens een kop koffie samen te drinken.”

Koen: “Na mijn eerste gesprek met Thijs heb ik de DISC Test en Controllerstest gedaan. Die assessments leverden een goed beeld op van mijn ambities, competenties en persoonlijkheid, maar ook van de dingen die ik wel en niet wil in mijn werk. Intussen bleef het contact met CFO Capabel warm. Thijs is heel duidelijk en komt zijn afspraken altijd na. Hij communiceert goed, en dat is heel prettig. Dat geeft het gevoel dat je echt serieus genomen wordt. Binnen 4 weken na onze eerste afspraak hadden we weer contact, en op dat moment kwam De Cromvoirtse in beeld.”

Janwillem: “Thijs leverde uiteindelijk een shortlist op met vier namen van kandidaten. Stuk voor stuk mensen met veel ervaring, die vrijwel direct konden start en die goed in het team zouden passen. Drie daarvan hebben wij gesproken, waaronder Koen.”

Hoe ging Koen het werving- en selectieproces in bij De Cromvoirtse?

Koen: “Allereerst had ik een gesprek met de directeuren, Janwillem Verschuuren en Ronnie van den Hurk. Tijdens dit kennismakingsgesprek werd er veel meer ingezoomd mijn persoonlijkheid. Hoe ik omga met bepaalde situaties. Mijn visie op bepaalde onderwerpen. En minder over of ik capabel genoeg ben en mijn vak wel versta. Dat was immers al uit de assessments gebleken.”

Janwillem: “Heel fijn dat al duidelijk was dat alle drie de kandidaten die wij spraken, geschikt waren voor de functie. Want hoe kan ik daar zelf op controleren? Ik ben ondernemer, geen recruiter. Wij hebben CFO Capabel het vertrouwen gegeven dat zij dit goed konden beoordelen, en CFO Capabel heeft dat ook waargemaakt. Daardoor konden wij focussen op wat wij nog belangrijker vinden: dat de juiste persoon in het team past.”

Janwillem: “CFO Capabel was ook betrokken bij evaluatie. De meest ervaren kandidaat viel hierbij af, omdat hij niet goed in het team paste. Koen bleef over, samen met nog een andere kandidaat. Zij ging hierna naar onze externe coach voor een vervolggesprek.”

Wat voor beeld werd er gegeven van de cultuur binnen De Cromvoirtse? En klopte dat beeld?

Koen: “In de eerste gesprekken ontstond het beeld van met zijn allen de schouders eronder, hard werken, maar ook veel ruimte voor een goede grap op zijn tijd. Deuren die openstaan, waardoor je makkelijker bij elkaar naar binnenloopt. Een daadkrachtige organisatie, waarin iedereen snel de juiste beslissingen wil nemen en vooruit wil. Dat sprak me erg aan. En nu ik alweer een paar maanden hier werk, kan ik zeggen dat dat beeld helemaal klopt.”

Janwillem: “Juist door de grondige voorbereiding sloeg CFO Capabel de spijker in één keer op zijn kop. Er werd een mooi maar ook realistisch beeld geschapen van onze bedrijfscultuur. Dus niet alleen de mooie kanten maar ook de directe mentaliteit van onze medewerkers. Elkaar durven aanspreken op fouten en daarna samen kijken hoe we het netjes kunnen oplossen.”

Hoe kijk je terug op het werving- en selectieproces door CFO Capabel?

Janwillem: “Wij hebben weinig ervaring met werving en selectie, alleen voor productiemedewerkers en kantoorpersoneel. De fees van werving- en selectiebureaus ontlopen elkaar niet veel. Maar als je het omrekent is CFO Capabel zijn geld meer dan waard. De betrokkenheid van CFO Capabel is bijzonder groot, door het hele proces heen. De intensieve voorbereiding, de benchmarking, de onderhandelingen en evaluatie. Maar zeker ook in de nazorg. Hun betrokkenheid is heel persoonlijk en niet commercieel. Ze gaan echt voor de juiste persoon op de juiste plaats. Het beeld wat ze schetsten van hoe het er bij De Cromvoirtse aan toe gaat was zeer realistisch. En dat maakt het makkelijker om de persoon te vinden die perfect in het team past.”

Koen: “Dat geldt ook voor mij als kandidaat. CFO Capabel licht alles goed toe en blijft je meenemen in de communicatie. Dat vind ik echt heel positief.”

Janwillem: “De bijzondere aanpak van CFO Capabel maakt echt verschil. Koen had van alle kandidaten de minste ervaring, maar bleek uiteindelijk toch het best te passen bij De Cromvoirtse. Zonder die intensieve voorbereiding en de aandacht voor de juiste persoonlijkheid hadden we deze perfecte match wellicht gemist.”

Waarom CFO Capabel Werving en Selectie?

Als specialist op het gebied van financieel management staan wij MKB-organisaties dagelijks met raad en daad bij in het financieel gezond en toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Daardoor weten we als geen ander welke achtergrond en competenties belangrijk zijn voor een succesvolle invulling van uw financiële vacatures.

Wij onderscheiden ons van werving- en selectiebureaus op 3 belangrijke punten:

  • Senior partners met jarenlange ervaring als financieel directeur leiden alle werving- en selectietrajecten.
  • Gedragsassessment: kandidaten worden door ons getest op leiderschapsgedrag.
  • Inhoudelijk assessment: we testen kandidaten op financieel-analytische denkkracht.

 

Andere blogberichten

 

Klantordergestuurd of -gestoord? Data cruciaal om grip te houden!

In eerdere blogs benadrukten we al het belang van data bij een turnaround. Maar hoe werkt dat bij bedrijven die…

Verder lezen

Financier zoekt businessplan

Vindt u dat het lastiger is geworden financiering te krijgen? Vaak krijgen wij een bevestigend antwoord op deze vraag, en…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief