Minder belasting betalen. En meer geld beschikbaar hebben om te investeren in de ontwikkeling van uw bedrijf. Welke ondernemer wil dat nu niet? Om innovatieve projecten te starten of te versnellen, kunt u als ondernemer een beroep doen op de WBSO en Innovatiebox. Toch maken veel ondernemers geen gebruik van deze regelingen. Zonde, want zo laten ze veel geld liggen. Geert Rutgers en Francien van der Wal leggen uit hoe dat komt. En waarom de WBSO ook voor u heel interessant kan zijn. Juist nu.

De meeste bedrijven doen in meer of mindere mate aan research & development (R&D) – ook wel speur- en ontwikkelingswerk (S&O) genoemd. Maar vele daarvan benutten niet de mogelijkheden die de overheid biedt. Of slechts ten dele. Bijvoorbeeld de WBSO of de Innovatiebox, subsidiemaatregelen die speciaal bedoeld zijn om innovatieve ontwikkelingen te stimuleren. En daarmee de innovatiekracht in Nederland te verbeteren.

Wat houdt de WBSO in?

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een van de grotere subsidies van Nederland. Deze regeling dekt een deel van de loonkosten en de overige kosten gemaakt voor R&D. Door een deel van deze kosten te subsidiëren, moedigt de overheid bedrijven aan om vaak risicovolle technologische ontwikkelingen te starten en/of te versnellen. Bovendien zorgt de overheid zo dat hoogopgeleid technische personeel betaalbaar blijft voor werkgevers. En dat R&D niet hoeft te worden uitbesteed.

Wat is de Innovatiebox?

De Innovatiebox is een belastingvoordeel op de omzet uit innovatieve projecten. Komt u hiervoor in aanmerking, dan betaalt u over de winst uit S&O-projecten 7% belasting in plaats van de gebruikelijke 25%. Op Prinsjesdag is aangekondigd dat dit tarief in 2021 verhoogd wordt naar 9%.

Waarom veel ondernemers geld laten liggen

“Wij zijn niet zo innovatief”

Onbekend maakt onbemind. Want vaak weten ondernemers niet precies wat er onder R&D, S&O of innovatie kan vallen. Of denken ze niet in aanmerking te komen voor WBSO-subsidie, omdat ze geen echte R&D-afdeling hebben. Maar ook activiteiten als productvernieuwing kunnen al in aanmerking komen voor de WBSO. Het loont zeer de moeite om uit te vinden of deze activiteiten WBSO-waardig zijn. Ook als R&D niet ‘in de genen’ van uw bedrijf zit.

“Daar zijn wij niet groot genoeg voor”

In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, staat de WBSO-regeling open voor alle bedrijven. Niet alleen voor grote corporates die innovaties standaard op de agenda hebben staan. Maar ook voor MKB-organisaties. En zelfs voor zzp’ers bestaat er een S&O-aftrek. Want innoveren hoeft niet altijd ‘groots en spraakmakend’ te zijn. Het kan ook juist bestaan uit kleine maar effectieve vernieuwingen van uw aanbod.

“Het risico van dit innovatieproject is te hoog”

Innoveren is investeren. En dat betekent per definitie risico nemen. Zeker in zware tijden durven ondernemers dit vaak niet aan. Laat nu de WBSO-regeling juist daarvoor bedoeld zijn, om nieuwe en vaak risicovolle ontwikkelingen te starten. Zonde als u daar niet van profiteert.

“Te veel rompslomp”

De WBSO en Innovatiebox zijn geen eenvoudige regelingen. Bij de aanvraag en de verantwoording worden dan ook vaak administratieve fouten gemaakt. Daardoor kan een WBSO-aanvraag onterecht worden afgewezen of juist toegekend. Of u moet de ontvangen subsidie weer terugbetalen.

Toch is dit geen reden om de WBSO dan zomaar aan uw neus voorbij te laten gaan. Een externe WBSO-expert kan u helpen met dit uitzoekwerk en alles netjes voor u in orde maken. En natuurlijk kost dat wat meer geld dan wanneer uw eigen mensen zich in de WBSO verdiepen, maar dit verdient u ruimschoots terug.

“Door de coronacrisis zijn onze innovatieplannen gewijzigd”

Door de coronacrisis zijn veel innovatieprojecten stopgezet of op de lange baan geschoven. Ook bij u? Dat is jammer, want juist nu kunt u die innovatieve impuls goed gebruiken om uit het dal te klimmen. Door uw WBSO-aanvraag alsnog te doen of aan te passen, voorkomt u dat de R&D binnen uw organisatie helemaal stagneert. Of vermindert u het risico op een flinke naheffing vanwege te veel ontvangen belastingvoordeel.

Hebt u voor (een deel van) 2020 een S&O-verklaring gekregen, maar zijn uw R&D-plannen gewijzigd door de coronacrisis? Of heeft u WBSO aangevraagd maar nog geen S&O-verklaring gekregen? Om zeker te weten dat u optimaal profiteert van de subsidieregelingen kunt u de looptijd van uw aanvraag inkorten en een nieuwe WBSO-aanvraag doen.

Juist nu aantrekkelijker dan ooit

Op dit moment is het budget van de WBSO ruim 1 miljard euro. In 2021 wordt dit budget zelfs eenmalig verhoogd naar € 1.438 miljoen om ondernemers te helpen goed uit de coronacrisis te komen. Deze verhoging – aangekondigd op Prinsjesdag – is onderdeel van een totaalpakket aan financiële maatregelen gericht op groei, innovatie, omscholing en dergelijke.

Ook de voordeelpercentages en -bedragen – te verrekenen via de belastingaangifte – gaan omhoog:

  • Het tarief voor de 1e schijf gaat van 32% naar 40%.
  • Het tarief voor de 1e schijf bij startende ondernemingen gaat van 40% naar 50%.
  • De grens van de 1e schrijf voor S&O-(loon)kosten wordt aangepast naar € 350.000.
  • Het tarief voor de 2de schijf gaat naar 16%.

Deze maatregelen maken het voor MKB-ondernemers juist nu aantrekkelijker dan ooit om een beroep te doen op de WBSO en de Innovatiebox.

Nog in 2020 profiteren van de WBSO?

De minimale periode waarvoor u de WBSO kunt aanvragen, is 3 maanden. Wilt u het laatste kwartaal van 2020 toch nog profiteren van de WBSO? Stuur uw aanvraag dan vóór 1 oktober in.

Redt u dit niet, dan kunt u een vormvrije aanvraag indienen. Hiermee krijgt u een aantal weken uitstel voor het aanleveren van de volledige aanvraag.

Hulp bij uw WBSO-aanvraag of verantwoording?

Bij CFO Capabel hebben we veel ervaring met het ondersteunen van ondernemers bij hun WBSO-aanvraag. Samen met u bekijken we welke ontwikkelingen binnen uw bedrijf in aanmerking komen voor de WBSO en/of de Innovatiebox. En we helpen u de aanvraag correct, compleet en tijdig in te sturen. Ook met de verantwoording helpen we u graag, door goed te kijken welke uren wel en niet onder R&D vallen. Zo nemen we u veel rompslomp uit handen en zorgen we dat u maximaal profiteert van de stimuleringsmaatregelen. En geen geld laat liggen dat u – zeker nu – hard nodig heeft.

Vragen over de WBSO of de Innovatiebox? Of wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem contact op met ons.

Vragen over de WBSO of de Innovatiebox? Neem contact op .

Geert Rutgers helpt als parttime CFO MKB-organisaties (weer) beter te laten functioneren en mensen weer plezier te geven in hun werk. Met zijn uitgebreide kennis van fiscale en juridische zaken heeft hij al veel ondernemers geholpen om overheidsmaatregelen, zoals de WBSO en Innovatiebox, maximaal te benutten.

Francien van der Wal begeleidt als parttime CFO of CEO MKB-ondernemers in turbulente tijden met alle denkbare vraagstukken. Met haar achtergrond als registeraccountant en haar uitgebreide ervaring als CFO, helpt ze u om rendement en duurzaamheid hand in hand te laten gaan. Ook als het gaat om stimuleringsmaatregelen als de WBSO en Innovatiebox.

Andere blogberichten

 

Coronacrisis de volgende fase: financieel gezond blijven met scenario’s

– Door Francien van der Wal – Partner CFO Capabel Hebt u fijne paasdagen gehad ondanks alle omstandigheden? Misschien was…

Verder lezen

5 gouden tips voor de beste groeifinanciering

Groeiplannen? Dan heeft u vast en zeker behoefte aan kapitaal om deze te realiseren. De financieringsvorm moet echter wel passen…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief