Een business controller heeft te maken met totaal andere vraagstukken dan een financial controller. Niet zelden zijn deze twee rollen verenigd in één persoon, of zit er een financial controller ongelukkig te zijn op de stoel van de business controller. Waarom werkt dat niet? Wat onderscheidt een goede business controller van een financial controller? En waarom kun je van een dressuurruiter geen springruiter maken? In dit artikel en bijbehorende whitepaper delen Richard Kuipers (CFO Capabel) en Paul Kramer (BusinessController.nu) hun belangrijkste observaties.

 

Van kundige boekhouder naar volwaardige sparringpartner

Eénderde van de Nederlandse bedrijven en organisaties verwacht dat het de komende twee jaar nog lastiger wordt om een goede controller te vinden. Wij constateren bij onze klanten een toenemende vraag naar goed opgeleide business controllers. Controllers die meer kunnen dan een goede administratie opzetten en bijhouden. Die ook bezig zijn met de toekomst van de organisatie, het adviseren van het management en het structureren van processen en informatiestromen. Waarom het vinden van de juiste persoon zo lastig is? Omdat de rol van controller door de digitale transformatie ingrijpend is veranderd: van kundige boekhouder naar volwaardige sparringpartner voor het MT.

De goede boekhouder van weleer is vervangen door slimme informatiesystemen die automatisch de benodigde cijfers opleveren. Was de controller voorheen vooral de boekhouder die heel goed in staat was binnen zijn afgebakende terrein de cijfers in beeld te brengen, de laatste jaren ligt de focus steeds meer op het zijn van een volwaardige sparringpartner voor het MT. De business controller interpreteert niet alleen de uitkomsten uit de systemen, maar formuleert ook proactief acties op basis van de cijfers. En daar heeft u als ondernemer nou net behoefte aan!

Een dressuurruiter wordt niet zomaar een springruiter

Onderzoek onder honderden controllers leverde boeiende praktijkobservaties op over het verschil tussen business controllers en financial controllers, twee totaal verschillende rollen. Kuipers spreekt vanuit zijn jarenlange ervaring dat de focus van de business controller wezenlijk anders is dan die van de financial controller. En dat ze samen wel kunnen zorgen voor betere managementinformatie om als leiding de juiste besluiten te nemen en goed (bij) te sturen. Maar dit vraagt om andere kwaliteiten en talenten, en het besef dat je van een dressuurruiter niet zomaar een springruiter maakt.

CFO Capabel Werving & Selectie

Als specialist op het gebied van financieel management staan wij organisaties dagelijks met raad en daad bij in het verbeteren van de winstgevendheid en toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Daardoor weten we als geen ander welke achtergrond en competenties belangrijk zijn voor een succesvolle invulling van de controllerfunctie en wat er bij de onderneming past!

Wij onderscheiden ons van werving- en selectiebureaus op 3 belangrijke punten:

  • Financials voor financials: senior partners met jarenlange ervaring als financieel directeur leiden alle werving- en selectietrajecten. Zij weten precies hoe de rol van business controller er nu uitziet.
  • Gedragsassesment: kandidaten voor de rol van business controller worden door ons getest op leiderschapsgedrag. Kan en durft de kandidaat strategische tegenkracht te geven vanuit verschillende perspectieven? Heeft hij of zij de juiste ‘social skills’ om de verbindende schakel te zijn tussen de cijfers en de business? Is hij of zij een goede aanvulling op de andere MT-leden?
  • Inhoudelijk assessment: we testen kandidaten op financieel-analytische denkkracht. is de kandidaat in staat om boven de details uit te stijgen? Trends te signaleren en deze te koppelingen aan ontwikkelingen in de markt en binnen de organisatie?

Bent u ook op zoek naar een ervaren business controller?

Hebt u vragen over CFO Capabel Werving & Selectie? Kunnen wij u van dienst zijn bij uw zoektocht naar de juiste kandidaat? Neem contact op met Richard Kuipers via 06-51999795 of stuur een mail naar richard.kuipers@cfocapabel.nl.

Meer lezen over het onderzoek onder Business Controllers? Vraag gratis de volledige whitepaper “De impact van de business controller” aan bij CFO Capabel:

 

 

Andere blogberichten

 

CFO Capabel

‘We helpen de ambities van ondernemers te realiseren’

Onlangs heeft Jan-Willem Onink, commercieel directeur van Collin Crowdfund, een presentatie gegeven over de mogelijkheden die Crowdfunding het MKB biedt….

Verder lezen

WBSO en Innovatiebox: ondernemer, laat geen geld liggen!

Minder belasting betalen. En meer geld beschikbaar hebben om te investeren in de ontwikkeling van uw bedrijf. Welke ondernemer wil…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief

 

Toestemming(Vereist)

Gezocht: Business Controller Sales Operations

Regio Tiel

Meer informatie