In een eerdere blog van mijn collega Kees Overboom werd uitgebreid ingegaan op de solvabiliteit van ondernemingen, wat voor (potentiële) financiers een belangrijk criterium is bij het beoordelen van een kredietaanvraag. Een goede solvabiliteit is echter niet voldoende, want financiers hechten steeds meer waarde aan kengetallen die aangeven in welke mate uw onderneming in staat is om aan haar rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Het belangrijkste kengetal hierbij is de Debt Service Coverage Ratio (DSCR).

 

Geldverstrekker wil rente en aflossing tijdig ontvangen

Als een bank of andere financier een lening verstrekt aan uw onderneming, is voor deze geldverstrekker van groot belang dat u te zijner tijd in staat bent om de lening af te lossen. En uiteraard wil de geldverstrekker ook uw rentebetalingen op de afgesproken tijdstippen willen ontvangen. En dus is het voor zo’n financier heel belangrijk dat u voldoende cash heeft om te voldoen aan de financiële verplichtingen die uw onderneming heeft ten opzichte van de schuldeisers. De DSCR geeft hierbij de dekkingsgraad (‘coverage ratio’) aan: de mate waarin de financiële verplichtingen worden gedekt door financiële middelen (geld).

 

Vrije geldstroom versus financiële verplichtingen

In formulevorm is de DSCR als volgt te berekenen:

DSCR = vrije geldstroom / financiële verplichtingen

Om de DSCR te kunnen berekenen, moet u dus over de volgende gegevens beschikken:
1. de vrije geldstroom;
2. de financiële verplichtingen.

Ad 1. De vrije geldstroom
De vrije geldstroom is het bedrag dat beschikbaar is om de rente en aflossing te kunnen betalen. De vrije geldstroom blijkt uit het kasstroomoverzicht, dat daarom voor geldverstrekkers een zeer belangrijk document is. Maar de vrije geldstroom is ook als volgt te berekenen:

Vrije geldstroom = resultaat na belastingen + afschrijvingen – rentelasten

Ad 2. De financiële verplichtingen
Bij de financiële verplichtingen gaat het de rente en aflossing die u moet betalen aan schuldeisers. Let op: het gaat hierbij niet alleen om leningen van bijvoorbeeld banken, maar ook om schulden aan crediteuren; dit is immers ook een vorm van krediet.

 

DSCR van 1 is meestal niet voldoende

Als de vrije geldstroom exact gelijk is aan het bedrag van de financiële verplichtingen, is de DSCR 1. In theorie is dit voldoende, maar in de praktijk willen banken en andere schuldeisers meer zekerheid. Daarom wordt meestal een DSCR van minimaal 1,2 of 1,3 gevraagd, wat concreet betekent dat de vrije geldstroom 20 tot 30% hoger moet zijn dan het bedrag van de financiële verplichtingen.

 

Aandacht voor de vrije geldstroom

Voor u is het belangrijk dat u niet alleen bij een eventuele financieringsaanvraag naar de DSCR kijkt. Want u moet immers ook de rente- en aflossingsverplichtingen voldoen met betrekking tot de lopende financieringen. Ga daarom regelmatig nu of de vrije geldstroom voldoende is. Is dit niet het geval, dan zult u tijdig actie moeten ondernemen.

Frans van Lint is partner van CFO Capabel en helpt u graag verder bij uw financieringsvraagstuk. Praktische Capabel Compact Scan. Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

CFO Capabel trotse partner Fundfestival 2018

Op 11 september vindt het Fundfestival 2018 plaats in Amersfoort. CFO Capabel is één van de partners van dit evenement…

Verder lezen

Ondernemen in zwaar weer: herken de rode vlaggen

Ruim 220.000 ondernemers in Nederland hebben het op dit moment echt moeilijk. De toenemende inflatie en de maatschappelijke, politieke en…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief