Drie verkeerde redenen om over te stappen naar een andere accountant

Het merendeel van de bv’s werkt – al dan niet verplicht – samen met een accountant. En hoewel er vele duizenden accountants zijn, is lang niet elke accountant een goede match met u en uw onderneming. En dus kan er een moment komen waarop het verstandig of misschien zelfs wel noodzakelijk is om een andere accountant te zoeken. In deze blog bespreek ik drie veel voorkomende redenen om van accountant te wisselen. Eén waarschuwing vooraf: dit zijn niet per se góede redenen!

1. Ontevredenheid over de kwaliteit van uw accountant

De meest voorkomende reden om van accountant te wisselen is ontevredenheid over de dienstverlening van de huidige accountant, bijvoorbeeld omdat u vindt dat uw accountant onvoldoende meedenkt of te passief is, omdat hij u niet informeert over actuele thema’s en u geen (of te weinig) tips geeft om tijdig op de actualiteit te anticiperen. Of wellicht vindt u dat uw accountant te weinig kennis heeft over uw branche/sector. Dit kunnen zeer valide redenen zijn om van accountant te wisselen. Wel kan het – mits u nog wel vertrouwen heeft in het kantoor waarvoor de accountant werkt – raadzaam zijn om eerst te informeren of u intern van accountant kunt wisselen. Is ook dat vertrouwen er niet, dan lijkt een overstap onvermijdelijk.

Teleurstellende accountantsverklaring

Bij ondernemingen die verplicht zijn om een accountantscontrole te laten uitvoeren, komt het ook voor dat men van accountant wil wisselen doordat men het oneens is met de accountantsverklaring die hij heeft afgegeven. Dit is één van de slechtste redenen om naar een andere accountant over te stappen, aangezien de kans zeer groot is dat een andere accountant tot dezelfde conclusie zal komen. Bij een voor u teleurstellende accountantsverklaring is het zaak om de hand in eigen boezem te steken en actief aan de slag te gaan met uw eigen (administratieve) organisatie. Een goede accountant zal u precies willen vertellen waar het momenteel aan schort.

2. Te hoge kosten van uw accountant

De dienstverlening van een accountant is niet goedkoop. Het is dan ook niet vreemd dat de prijs een veel voorkomende reden is om van accountantskantoor te wisselen. Vooral als u bij een ander kantoor dezelfde diensten krijgt voor een lagere prijs, kan een overstap aantrekkelijk zijn. Maar pas op: het gaat in de eerste plaats om kwaliteit. Stap pas over naar een ander kantoor als u er voor de volle honderd procent op vertrouwt dat u niet inlevert op kwaliteit!

Onverwachte declaraties

In de praktijk is er veel irritatie over onverwachte declaraties voor telefoongesprekken en de beantwoording van relatief eenvoudige vragen. Dit kan een goede reden zijn om over te stappen, maar u kunt ook eerst proberen om hierover heldere en bevredigende afspraken te maken.

3. Pensionering of vertrek van uw accountant

Als uw accountant men pensioen gaat, is het logisch dat u een andere accountant zoekt. En als uw accountant vertrekt bij het kantoor waarvoor hij nu werkzaam is, is dat voor ondernemers vaak ook reden om afscheid te nemen van het betreffende kantoor. Dat is niet onlogisch, maar bedenk wel dat andere medewerkers van het kantoor uw onderneming inmiddels ook goed kennen. Terwijl u bij een overstap naar een ander kantoor voor íedereen een nieuwe klant bent.

Het beste overstapmoment: 1 januari

Tot slot nog een opmerking over het meest geschikte overstapmoment. Hoewel steeds meer accountants zeggen dat u op elk gewenst moment kunt switchen, is het begin van een nieuw boekjaar – voor de meeste ondernemingen op 1 januari – nog altijd het beste overstapmoment. De ‘oude’ accountant rondt de werkzaamheden omtrent het voorbije boekjaar af en uw nieuwe accountant begint per 1 januari met een schone lei.

Overstappen naar een andere accountant? Bezint eer gij begint!

U ziet: als u de neiging heeft om van accountant (of accountantskantoor) te wisselen, is dit lang niet altijd de juiste beslissing. Hierbij geldt dus: bezint eer gij begint! En als u de sprong uiteindelijk toch waagt, komt er heel wat kijken bij het selecteren van een nieuwe accountant. Daarom zal ik hier in een volgende blog uitgebreid op ingaan.

De kwaliteit van uw accountant laten beoordelen door een deskundige?

Peter Waterman is partner van CFO Capabel. Wilt u een deskundige blik op de kwaliteit van uw accountant? Of hulp bij het overstappen naar een andere accountant? Neem gerust contact op met Peter.

Contact

Peter Waterman
E: peter.waterman@cfocapabel.nl
M: 06 – 51 51 40 30
LLinkedIn

Andere blogberichten

 

frans-van-lint-partner

Uw bedrijf verkoopklaar maken? Begin vandaag!

U kunt het zich wellicht nog niet voorstellen, maar de kans is zeer groot dat u uw bedrijf ooit zult…

Verder lezen

Verslag seminar ‘Werken aan Winstgevendheid’

Beter financieel inzicht. Reductie van kosten en uitgaven. Betere samenwerking tussen directie, management en ICT. En naast op omzet ook…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief