Vanzelfsprekend domineert ook bij mij het afschuwelijke nieuws dat we iedere dag ontvangen over de oorlog in Oekraïne. Het voelt raar om een blog te beginnen zonder daarbij stil te staan. Natuurlijk beginnen we hier ook gevolgen te hebben. Ik schrijf met opzet “hebben” en niet “voelen”. In mijn ogen zijn het niet wij in Nederland die het echt “voelen”. Dat werkwoord past voor mij de bevolking in Oekraïne alsmede de Oekraïners die hun land moesten verlaten. Met ongeloof en pijn kijk ik naar de beelden die we ontvangen.

Zoals menig lezer inmiddels weet, ben ik een behoorlijke sportliefhebber. In actieve zin vooral met tennis. Hoewel ik, terwijl ik dit schrijf, stilletjes hoop dat vanavond we niet bij een gevoelstemperatuur van nul graden de baan op hoeven gaan. Maar ook in passieve zin kijk ik graag naar sport. Afgelopen week zijn de kaartjes gekocht voor de FBK-games (atletiek) op 2e pinksterdag. Ik zie daar enorm naar uit, Nederland laat zich bij de atletiek internationaal steeds meer gelden. Maar ik kijk natuurlijk ook gewoon voor de buis.

Met heel veel respect zag ik daarom afgelopen week Mathieu van der Poel weer eens een klassieker winnen. Voorafgaand aan de race, sprak onze Nederlander in perfect Vlaams al uit dat hij hele goede verwachtingen had voor die dag. Alsof het een soort “berekening” was, haast mathematisch. Het resultaat stond voor hem al min of meer vast. Hij moest alleen nog op de fiets klimmen en naar de juiste versnellingen schakelen en sturen onderweg. Op het vlak, in de heuvels en tenslotte de eindsprint. En ja, hij won.

Was het ook maar zo’n feest in het bedrijfsleven. Dat alle resultaten al vooraf bekend waren. Toch is die gedachte helemaal nog niet zo gek. Een goede controle en inzicht in opbrengsten en kosten is toch waar het vaak om gaat. Waar het helaas ook nog wel eens goed misgaat. Een goede inrichting van een Management Informatie Systemen (MIS) is essentiëel. Niet alleen als het goed gaat, maar juist om er klaar voor te zijn als het even anders loopt dan je verwacht.

Deze week heb ik in dat kader behoorlijk veel moeten “schakelen”. Dan doel ik op drie van de vier opdrachten waar ik op part-time basis aan werk. Voor de organisaties ben ik een goede en economische oplossing, full-time is mijn inzet niet nodig. Ik vind het buitengewoon leuk om met, of liever nog binnen, meerdere organisaties te kunnen werken. Ik voel me verder overigens gewoon onderdeel van de bedrijven; binnen de opdrachten praat ik eigenlijk altijd in de wij-vorm. Zo van “Als we nu eens…”. Het is afwisselend en vraagt om continue “schakelen”. Zeker omdat de ondernemingen in drie totaal verschillende branches opereren.

De hoogste versnelling ligt nu bij de steenfabriek. Er ligt al vanaf de herfst vorig jaar een steeds lastiger dossier. De oven waarin de stenen gebakken worden, kan nu eenmaal niet anders gestookt worden dan met…gas. En we weten allemaal wat er is gebeurd met de gasprijs. Het simpele proces van verhitting van klei tot steen vereist nu eenmaal temperaturen van boven de 1,000 graden Celsius. Dat kan eigenlijk alleen goed met gas. De energiekosten waren al een belangrijk, maar zijn inmiddels een immens gedeelte van de kostprijs. In Duitsland zijn al enkele fabrieken stilgelegd en ook hier worden nu allerlei berekeningen gemaakt, verkoopprijzen heroverwogen of levercontracten juridisch uitgepluisd. Financieel is het nu best spannend. Als je het MIS niet vooraf al op orde hebt, loop je nu gewoon hard achter de feiten aan.

Zo was het deze week ook nog even schakelen voor laten we zeggen “een klein heuveltje” bij de detacheerder. Het ging om een beter inzicht te krijgen in marges en bijdrages van hun IP’ers. Het was voor mij dinsdagochtend besluiten om dan toch nog maar even in de trein te stappen van Zeist naar de Zuidas en even een paar uurtjes te sparren op kantoor. En dan hebben we nog het derde bedrijf. Bij de handelsonderneming is het nu even lekker afdalen, dit omdat de nieuwe kostenplaats-rapportage vanaf 1 januari 2022 inmiddels goed staat. De volgende berg komt al wel in zicht overigens. We (…) tekenen één dezer dagen de overeenkomst om een Power BI implementatie te gaan doen vanaf midden April t/m eind Juni. Een nieuwe berg doemt dus alweer voor ons op.

Het schakelen mag ik dan wel fijn vinden, uiteindelijk gaat het er voor al deze bedrijven natuurlijk om dat zij goed willen kunnen sturen. Dezelfde Mathieu van der Poel weet dat overigens ook en wordt daar vermoed ik niet graag aan herinnerd. Hij stuurde zijn fiets tijdens de Olympische Spelen, en dit met al zijn ervaring, de afgrond in. Later werd dit toch vooral uitgelegd als een onvoldoende grondige voorbereiding.

Zo zie ik ook een Management Informatie Systeem. Je kunt het maar beter altijd al goed op orde hebben. Want als het plots écht nodig is, moet je op dat moment direct zowel juist kunnen schakelen als goed kunnen sturen.

John van Haaren,
Partner CEO-CFO Capabel

Bekijk profiel

Bekijk LinkedIn

Andere blogberichten

 

Waarom een Financial Controller geen Business Controller is

Een business controller heeft te maken met totaal andere vraagstukken dan een financial controller. Niet zelden zijn deze twee rollen…

Verder lezen

Interview Ben van Moerkerk – Directeur Gelders Familiebedrijven Gilde

Besluiten nemen waarbij emotie nogal eens de overhand heeft en niet elke aandeelhouder even goed geïnformeerd is. Flinke hoofdbrekens rondom…

Verder lezen

Gezocht: Business Controller Sales Operations

Regio Tiel

Meer informatie