Krijgt u cijfers waar u niets mee kunt? Wel getallen maar geen echte stuurinformatie? Als DGA van een bedrijf in de maakindustrie heeft u er belang bij dat u meer informatie krijgt dan uitsluitend de resultaten die in de afgelopen periode zijn behaald. U wilt immers graag vooruitkijken, uw strategie bepalen en een goede inschatting maken voor uw financiële en operationele planning.

Uw bedrijf groeit hard. En opeens blijkt dat simpelweg de laatste stand uit uw boekhouding afdrukken niet meer voldoende is. Nee, u heeft cijfers nodig die u vertellen welke resultaten u in de toekomst kunt behalen met uw huidige opdrachtenportefeuille. En hoe u als management uw groeiambities goed kunt sturen.
Hoe krijgt u meer grip op uw groeiende onderneming? Niet door zelf een Exceltabel te maken met uw huidige opdrachten en deze door uw finance expert te laten bewerken. Een andere aanpak is hard nodig. Eigenlijk werd dat voor u pas echt duidelijk toen u er met een andere ondernemer over sprak die een dergelijke transformatie achter de rug heeft en daar zeer enthousiast over kon vertellen. “Dat wil ik ook”, zei u tegen hem. Maar dan begint het pas.

Cijfers ‘omtoveren’ naar stuurinformatie, hoe dan?

Waar haalt u de kennis vandaan om de actuele cijfers ‘om te toveren’ naar financiële stuurinformatie? En hoe zorgt u dat u zich niet druk hoeft te maken over productieplanningen, afleverdata en dergelijke? Nu bent u vooral brandjes aan het blussen, dat blijkt een tijdrovende bezigheid te zijn. Weg met die onzekerheid, u heeft behoefte aan inzicht en voorspelbaarheid!

Heeft u wel eens aan een parttime CFO gedacht? Een ervaren financieel directeur die u helpt om weer grip op uw uit de kluiten gegroeide organisatie te krijgen? Om de juiste systemen en tools te selecteren, zodat u de juiste rapportages krijgt? Meer financiële voorspelbaarheid, wát een prettig vooruitzicht! Door inzicht in de geldstromen voor de komende periode op basis van de verwachte orderinname, betere productieplanning en kostenbewuste inkoop.

Maar daarvoor moet nog wel het een en ander gebeuren: een sluitende integratie van productie- inkoop- en financiële rapportages, goed overleg met productie, inkoop en finance. Ondanks het hoge automatiseringsniveau dat veel softwarepakketten bieden, is integratie iets waar veel organisaties nog steeds geen grip op krijgen. Laat staan dat ze ‘iets’ kunnen doen met big data.

Lange adem

Om grip op uw organisatie te krijgen is een lange adem vereist, want een dergelijk traject kost veel tijd. En moeite! Een nieuwe ‘way of working’ en bijbehorende systemen introduceert u echt niet binnen drie maanden. En dan heeft u het nog niet eens over de puinhopen die eerst opgeruimd moeten worden. En uw personeel dat ook mee moet in deze ontwikkelingen. It’s a dirty job, but somebody’s got to do it!

De parttime CFO is dé perfecte partner voor deze grote klus. Als geen ander weet hij welke informatie nodig is, en hoe hij dit lange traject systematisch moet aanpakken. Hoe hij informatiebehoeften, prioriteiten en aandachtspunten moet bepalen. En op basis van voortschrijdend inzicht kan hij ook bijsturen waar nodig. Hij helpt u zorgvuldig een passend IT-systeem en de benodigde rapportagetools te selecteren. Draagvlak te creëren. En uw personeel te voorzien van de juiste kennis en trainingen. Dit vraagt om een enorm doorzettingsvermogen en eindeloos geduld. Ik wens u veel succes!

John van de Pol
Partner bij CFO Capabel

Andere blogberichten

 

Negen tips voor een effectief debiteurenbeheer

Voor ondernemingen die op rekening verkopen, is een effectief debiteurenbeheer van groot belang. Dit is namelijk een belangrijke pijler van…

Verder lezen
CFO Capabel

Europese privacywetgeving AVG: kostenpost of concurrentievoordeel?

Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) definitief in werking. Voldoet uw onderneming niet aan deze nieuwe Europese…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief