Als u de fiscale actualiteit een beetje volgt, dan is u vrijwel zeker opgevallen dat de belastingrechter momenteel veel zaken behandelt over leningen tussen een directeur-grootaandeelhouder en zijn bv. De Belastingdienst controleert hier namelijk zeer streng op, waarbij met name wordt gekeken naar het karakter van de lening: is de lening wel zakelijk? En nu het jaar er bijna opzit en binnen afzienbare tijd zowel voor uw bv als voor uzelf de belastingaangifte moet worden opgesteld, is het een goed moment om de zakelijkheid van zowel de rekening-courantverhouding als andere leningen tussen u en uw bv nog even kritisch te bekijken.

Lening moet zakelijk zijn

Zoals gezegd, moet een lening tussen een dga en zijn bv altijd zakelijk zijn. Want als dit niet het geval is, kan dit ingrijpende gevolgen hebben. Leent de bv een bedrag aan de dga en vindt de Belastingdienst dat deze lening onzakelijk is, dan wordt de lening beschouwd als winstuitdeling aan de dga, met als gevolg dat de dga hierover inkomstenbelasting moet betalen. Ook in de omgekeerde situatie, dus als de dga een bedrag leent aan zijn bv, is het oppassen geblazen. Want als de fiscus dan vindt dat de lening onzakelijk is, kan de dga een eventuele afwaardering van deze vordering niet ten laste van zijn inkomen in box 1 brengen.

Wat zou een onafhankelijke derde doen?

Bij een toetsing of een lening tussen een dga en zijn bv zakelijk is, is de centrale vraag: “Zou een onafhankelijke derde deze lening tegen dezelfde voorwaarden hebben verstrekt?” Als het antwoord op die vraag “nee” is, beschouwt de Belastingdienst – en in zijn spoor de rechter – de lening als onzakelijk. Zo zou een onafhankelijke derde nooit een lening verstrekken tegen een zeer laag rentepercentage, of zonder de wederpartij zekerheden te laten stellen.

Zorg voor een zakelijke lening

Om ervoor te zorgen dat een lening zowel door de fiscus als door de rechter als zakelijk wordt beschouwd, moet u in elk geval het volgende doen:

  • Leg de voorwaarden voor de lening vast in een schriftelijke overeenkomst.
  • Stel een aflossingsschema op.
  • Zorg ervoor dat de lenende partij voldoende zekerheden stelt ten opzichte van de uitlenende partij.
  • Spreek een zakelijke rente af.

Geert Rutgers is partner van CFO Capabel en onder meer gespecialiseerd in fiscale vraagstukken

Neem contact op met Geert Rutgers

Geert Rutgers
E: Geert.rutgers@cfocapabel.nl
M: 06 – 53448019
L: LinkedIn

Andere blogberichten

 

5 tips bij bedrijfsverkoop aan een werknemer

Voor iedere ondernemer komt ooit het moment waarop hij afstand moet doen van zijn onderneming. Veel ondernemers verkopen hun bedrijf…

Verder lezen

Klantordergestuurd of -gestoord? Data cruciaal om grip te houden!

In eerdere blogs benadrukten we al het belang van data bij een turnaround. Maar hoe werkt dat bij bedrijven die…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief