Voor iedere ondernemer is het van belang om te weten hoe gezond zijn onderneming in financieel opzicht is. Eén van de maatstaven om de financiële gezondheid van uw bedrijf te beoordelen, is de solvabiliteit. Dit is de mate waarin uw onderneming op lange termijn in staat is om haar leningen af te lossen. Maar hoe kunt u nu beoordelen of uw bedrijf voldoende ‘solvabel’ is? En minstens zo belangrijk: wat kunt u zo nodig doen om de solvabiliteit van uw onderneming te verbeteren?

De bank vindt de solvabiliteit erg belangrijk

Zoals gezegd, geeft de solvabiliteit aan of uw onderneming op lange termijn haar schulden kan afbetalen. En dus geeft de solvabiliteit aan in welke mate uw bedrijf afhankelijk is van vreemd vermogen. Voor banken en andere (potentiële) financiers is dit zeer belangrijke informatie. Als u een nieuwe financiering nodig heeft, zal de bank – en hetzelfde geldt voor andere financiers – altijd naar de solvabiliteit kijken. Want hoe slechter de solvabiliteit, hoe meer risico de bank loopt. Maar ook voor uzelf is de solvabiliteit een belangrijke graadmeter. Is uw onderneming niet solvabel genoeg, dan is het zeer verstandig om actie te ondernemen.

Hoe beoordeelt u de solvabiliteit?

Financiers hanteren vaak een eigen definitie van solvabiliteit, dus voor een juiste berekening van uw solvabiliteit is het verstandig om uw lening-documentatie (convenanten) te raadplegen. De solvabiliteit is op de volgende twee manieren praktisch en snel te beoordelen:
1. Eigen vermogen / totaal vermogen
2. Eigen vermogen / vreemd vermogen

Als we uitgaan van de eerstgenoemde formule, wordt een uitkomst tussen 25% en 40% als voldoende beschouwd. Anders gezegd: uw onderneming is solvabel als zij voor 25 tot 40% is gefinancierd met eigen vermogen. Gebruikt u de tweede formule, dan moet de uitkomst tussen 50% en 80% zijn. Over het algemeen geldt dat er een hogere solvabiliteitseis van toepassing is wanneer de activiteiten kapitaalintensiever zijn (bijvoorbeeld bij productieondernemingen) of bij sterke seizoenpatronen. Is de solvabiliteit van uw onderneming lager dan 25% (bij gebruik van de eerstgenoemde methode), dan zal een bank of andere financier minder snel bereid zijn om een nieuwe financiering te verstrekken.

Tips om de solvabiliteit te verbeteren

Aangezien de solvabiliteit wordt bepaald door de omvang van enerzijds het eigen vermogen en anderzijds het vreemd vermogen, is de solvabiliteit te verbeteren door het eigen vermogen te verhogen en/of het vreemd vermogen te verlagen. Enkele mogelijkheden om het eigen vermogen te verhogen:
1. Geen – of minder – winst als dividend uitkeren (mits uw onderneming winstgevend is). Met winst verhoogt u immers het eigen vermogen.
2. Zelf extra eigen vermogen aan de onderneming toevoegen.
3. Een nieuwe investeerder zoeken. Dit betekent dan wel dat uw eigen belang in de onderneming daalt.
4. Bedrijfsmiddelen verkopen aan een leasemaatschappij en deze vervolgens leasen (sale-and-lease-back). De boekwinst die hiermee wordt behaald, is eigen vermogen. En als u de opbrengst gebruikt om vreemd vermogen mee af te lossen, zorgt ook dit voor een betere solvabiliteit.

Verder kunt u ook proberen om het vreemd vermogen te verlagen, bijvoorbeeld door een efficiënt debiteuren- en voorraadbeheer. Immers: als u uw werkkapitaal verbetert, hoeft u minder (vreemd) vermogen te leen om het werkkapitaal te financieren. Ook op deze manier kunt u de solvabiliteit van uw onderneming verbeteren.

Rente en aflossing

Overigens is alleen een goede solvabiliteit niet voldoende, want financiers kijken steeds vaker naar kengetallen die aangeven in welke mate een onderneming in staat is om aan haar rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Maar daarover meer in een volgende blog.

Kees Overboom is partner van CFO Capabel en helpt u graag bij het beoordelen én verbeteren van de financiële gezondheid van uw onderneming. Praktische Capabel Compact Scan. Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

Projectmarges bij groeiende bedrijven: vertrouwt u de cijfers wel?

Uw projectresultaten zien er piekfijn uit. Uw bankrekening zegt helaas iets anders. Waarop vertrouwt u meer, op uw ervaring en…

Verder lezen

Doe aan kostenbesparing vóórdat het echt nodig is!

Nu de economie ons alweer een aantal jaren goed gezind is, zijn veel ondernemingen vooral bezig met het focussen op…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief