Voor veel ondernemingen is het steeds weer een uitdaging om over voldoende werkkapitaal te kunnen beschikken, bijvoorbeeld om de geplande groei te kunnen financieren, maar vaak ook om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Eén van de opties die u heeft om te bewerkstellingen dat uw onderneming over een groter werkkapitaal beschikt, is debiteurenfinanciering. En dat kan inderdaad een uitstekende oplossing zijn, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten.

Wat is debiteurenfinanciering?

Bij debiteurenfinanciering wordt (een deel van) het openstaande debiteurensaldo gefinancierd door een externe partij, zodat u voor dat deel van de openstaande vorderingen niet op uw geld hoeft te wachten tot de betalingstermijn is verstreken. U kunt dus eerder over het betreffende geld beschikken, wat concreet betekent dat u meer werkkapitaal tot uw beschikking heeft. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan, waarbij de kosten onder meer afhankelijk zijn van de financieringsvorm die u kiest: draagt u bijvoorbeeld ook het debiteurenbeheer over of blijft u dit zelf doen?

Kritisch kijken naar debiteurenportefeuille

Voor debiteurenfinanciering is het belangrijk dat de kwaliteit van uw debiteurenportefeuille hoog is. Als uw onderneming relatief veel ‘oude’ en/of betwiste vorderingen op afnemers heeft, heeft dit gevolgen voor de omvang van de financiering. Kijk daarom eerst eens kritisch naar uw debiteurenportefeuille en besteed extra aandacht aan het innen van de oude vorderingen. Ook kunt u proberen om tot overeenstemming te komen met de debiteuren die hun vordering betwisten. Als dit alles is opgelost, heeft u een opgeschoonde debiteurenportefeuille, wat uw onderhandelingspositie ten opzichte van financiers ten goede zal komen.

Verschillende opties/vormen van debiteurenfinanciering

Er zijn verschillende vormen van debiteurenfinanciering, elk met hun eigen kostenplaatje. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor factoring. Hierbij draagt u alle vorderingen – desgewenst inclusief het debiteurenbeheer – over aan een factormaatschappij (let wel: dit kan ook een bank zijn), die u een substantieel percentage (tot 95%) van het totaalbedrag van de vorderingen meteen zal uitbetalen. De factormaatschappij int de vorderingen draagt het risico van wanbetaling. Uiteraard betaalt u hiervoor wel een vergoeding.

Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een rekening-courantkrediet met uw debiteurenportefeuille als onderpand; hierbij blijft u zelf het debiteurenbeheer voeren. Deze vorm van debiteurenfinanciering is goedkoper dan factoring, maar hier staat tegenover dat het financieringsbedrag meestal wel lager is.

Laat u adviseren voordat u een keuze maakt

Soms heeft u niet veel te kiezen: factoring is namelijk niet altijd mogelijk. Zo komen vorderingen op consumenten meestal niet in aanmerking voor factoring, terwijl dit voor een rekening-courantkrediet geen probleem hoeft te zijn. Ga daarom na welke mogelijkheden voor debiteurenfinanciering uw onderneming heeft en laat u adviseren over wat in uw situatie de beste keuze is én welke potentiële financier voor u het beste aanbod heeft.

Richard Kuipers is partner van CFO Capabel en helpt u graag met gedegen advies over uw debiteurenfinanciering.

Praktische Capabel Compact Scan

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

 

Andere blogberichten

 

CFO Capabel is FD Gazelle 2020

Wij zijn supertrots, want CFO Capabel is één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Daarom zijn we uitgeroepen tot…

Verder lezen

Voldoet uw onderneming aan de Gouden Balansregel?

Vrijwel elke onderneming is gefinancierd met zowel eigen vermogen als vreemd vermogen, waarbij het vreemd vermogen weer is onderverdeeld in…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief