Veel ondernemers willen hun bedrijf wel laten groeien, maar slagen hier niet goed in. Hoe dat komt? Onze ervaring leert dat er diverse redenen zijn die de ontwikkeling van een bedrijf belemmeren of waardoor plotseling problemen ontstaan. Vraagstukken waar u als ondernemer tegenaan kunt lopen, zijn bijvoorbeeld:

  • Projectbeheersing: wat gaat het projectresultaat worden? Is de ontwikkeling van het resultaat te volgen? Wordt meerwerk goed bijgehouden, afgetekend en tijdig gefactureerd?
  • Cashflow: hoe ontwikkelt mijn cashflow zich? is er een (goed) cashflow overzicht?
  • Financiering: kun je zelf je groeifinanciering of herfinanciering organiseren? Hoe blijft de onderneming binnen de afspraken met de bank? Is er voldoende aandacht voor de zachte kant van de relatie?
  • Kosten: is de vaste en variabele kostenbasis bekend?
  • Bedrijfsopvolging: is de bedrijfsopvolging goed geregeld? Is er een objectieve waardering van het bedrijf? Regelmatig zijn aandeelhouders bij dit soort vraagstukken al met elkaar in conflict.
  • Sturen: heb je voldoende en juiste stuurinformatie voorhanden om de toekomstige ontwikkelingen van je bedrijf te kunnen beoordelen?
  • Automatisering: is de automatisering adequaat ingericht? Hoe beoordeel je dat de automatisering niet up-to-date is? En hoe los je dat dan op?
  • Relatie met de bank: wordt de relatie met de bank minder vanwege tegenvallende resultaten?
  • Kennis: is er voldoende kennis van algemene regelgeving, externe verslaggeving, subsidies en belastingzaken?
  • Administratieve organisatie: is de boekhouding binnen het bedrijf georganiseerd of besteed je die uit? Hoe tevreden ben je daarmee?
  • Sparringpartner: heeft de directeur/eigenaar een -onafhankelijk- kritisch oog of een luisterend oor? Iemand die objectief kan oordelen en als sparringpartner kan fungeren?
  • Complexiteit van de organisatie: de complexiteit neemt sterk toe tussen de 25 en 100 medewerkers. En boven de 50-100 man is een tweede lijn veelal nodig. Is dat financierbaar? Kun je dat zelf goed organiseren tezamen met de groei?

Hoe lost u dit op?

Herkent u één of meerdere van deze situaties? Dat is het concept van de parttime CFO dé oplossing voor u. De parttime CFO is een sterke en ervaren financial die zich voor onbepaalde tijd verbindt aan uw bedrijf om concrete problemen op te lossen, mee te denken over de toekomst van het bedrijf en een sparringpartner te zijn voor directie en management. Hij is flexibel inzetbaar waardoor de kosten lager zijn dan van een vaste CFO. En als ondernemer heeft u de zekerheid dat u naar behoefte kunt beschikken over financiële deskundigheid en ervaring in uw branche.

De parttime CFO zorgt ervoor dat u zich kunt bezighouden met ondernemen en groeien, terwijl de bedrijfsvoering professioneel wordt ingericht. Dit levert dikwijls ook nog concreet en direct resultaat op.

Neem nou de onderstaande voorbeelden van dienstverlenende bedrijven:

  • Een ingenieursbureau hebben we na 5 verliesgevende jaren binnen 6 maanden winstgevend gemaakt!
  • Bij een IT-dienstverlener hebben we binnen 8 maanden het rendement verhoogd van 2% naar 8%!

Meer weten over de mogelijkheden?

Kortom: de parttime CFO is een ideale oplossing gericht op verbeteren van uw bedrijfsvoering op de lange termijn, met veelal concrete resultaten op de korte termijn. Meer weten over de mogelijkheden van de parttime CFO voor uw bedrijf? Neem contact op met dick.tool@cfocapabel.nl 

Andere blogberichten

 

Bedrijfsopvolging: de 5 grootste misvattingen

  Door John van de Pol Uw pensioen is in zicht. Eerst nog “even” uw bedrijf verkopen. Herkent u dit?…

Verder lezen
Martijn Bonefaas -Van Diepen Van der Kroef Advocaten

Opslagverhoging onterecht, bank verplicht tot terugbetalen

Ondernemers worden geregeld geconfronteerd met opslagverhogingen op hun leningen. Banken hebben de bevoegdheid om de opslagen te verhogen meestal opgenomen…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief