Onlangs heeft Jan-Willem Onink, commercieel directeur van Collin Crowdfund, een presentatie gegeven over de mogelijkheden die Crowdfunding het MKB biedt. In dit blogartikel een interview met deze Fintech-pionier.

Wie is Jan-Willem Onink?

Ik ben geboren en getogen in het mooie Rhenen, woonachtig in Elst (Utrecht), heb samen met mijn vrouw 2 studerende zoons van 23 en 20 jaar.  Ik ben liefhebber van voetbal, golf en sneeuwpret op de skies. Ik ben bedrijfskundig opgeleid en ben 26 jaar werkzaam geweest in het bankwezen, waarvan bijna 20 jaar bij ING. De laatste jaren als MT-lid binnen het hypotheekbedrijf, maar daarvoor jaren als rayondirecteur, onder andere in de omgeving van Utrecht, Veenendaal en Nijmegen.

Hoe is Collin Crowdfund ontstaan?

Begin 2014 heb ik ING verlaten en wilde ik zelf een Crowdfundbedrijf opzetten. Na een ontmoeting met  Jeroen ter Huurne  (directeur en medeoprichter) zijn we samen verdergegaan, later aangevuld met Bas Denissen, van oudsher RA en verantwoordelijk voor de bedrijfsprocessen van Collin. Vanuit het Tuinkantoor van Jeroen begonnen wij onze activiteiten.

 

 

 

Wat is Crowdfunding?

Bij Crowdfunding (het woord zegt het al) zet je ‘het volk’, de ‘crowd’ in om geld bij elkaar te brengen om samen dingen mogelijk te maken, ofwel ambitieuze ondernemers helpen hun wensen waar te maken. De huidige internetmogelijkheden maken dat dit razendsnel kan plaatsvinden. In veel gevallen werken we overigens samen met de bank.

Is er sprake van speciale voorwaarden bij Crowdfunding waar de ondernemer aan moet voldoen?

Crowdfunding is in de kern ‘kredietverlening’. Net als een bank kijken we heel goed of een bedrijf in staat is om het te lenen bedrag terug te betalen. De kasstroom is daarbij doorslaggevend. Daarnaast blijft de mensfactor (de persoon van de ondernemer) cruciaal. Daarom wordt de aanvrager ook begeleid door een ervaren Crowdfund Coach.

Het minimum te financieren bedrag is € 50.000 en het maximum is  2,5 miljoen (vastgesteld door toezichthouder AFM). In het merendeel van de gevallen worden er lineaire leningen verstrekt met maandelijkse betaling van rente en aflossing. Elk bedrijf is welkom, van eenmanszaak tot complexere structuurvennootschappen!

Wat zijn de voordelen van Crowdfunding?

Belangrijke toegevoegde waarde van Crowdfunding is met name  het marketingaspect. Je creëert extra exposure voor je bedrijf en ambassadeurs voor je product of dienst. Dat geldt niet alleen voor B2C-bedrijven, maar ook voor B2B-bedrijven. Mooi voorbeeld is Adriaan Dekker. Dit bedrijf financierde een nieuwe drukpers via Collin Crowdfund en heeft er daardoor bijna 550 betrokken investeerders bij, bestaande uit klanten. Dit heeft veel exposure en nieuwe klanten opgeleverd voor het bedrijf.

Als je als ondernemer Crowdfunding inzet, ben je als ondernemer minder afhankelijk van traditionele financiers. Je hebt meer ruimte om zelfstandig beslissingen te nemen en je hebt minder last van het ‘keurslijf’ van mogelijke normen en regels. Even voor de duidelijkheid, Crowdfunding is niet vrijblijvend. Je hebt een leningovereenkomst en natuurlijk de plicht om terug te betalen. Het aanvraagproces gaat in de regel heel snel. Als de informatie compleet is, kan alles binnen 3 weken geregeld zijn. De snelheid van funding is hoog. Veelal zijn de pitches die live gezet worden voor het grote publiek, binnen een dag gefund.

Wat voor bedrijven maken er gebruik van?

Eigenlijk allerlei MKB-bedrijven, in de ruimste zin van het woord. Als Collin sluiten wij ook geen branches uit, behalve wanneer we zaken met elkaar ethisch onverantwoord vinden.

Wat zijn de sterke punten van Collin Crowdfund?

We zijn inmiddels marktleider in Nederland en dat kan je alleen worden als je kwaliteit biedt, in alle facetten van het proces. We zijn er dan ook trots op verkozen te zijn tot Beste Crowdfundplatform van 2016 via de Cashcow Award (publieksprijs) en De Gouden Stier (vakjury). Onze Crowdfund Coaches zijn daarbij een belangrijke onderscheidende factor. Verder zijn we maximaal transparant, ook naar onze investeerders. Alle statistieken zijn zichtbaar op onze site.

Andere blogberichten

 

Verbeter het calculatieproces van uw productiebedrijf (en waarom dat van vitaal belang is)

Of u nou standaardproducten of maatwerk maakt, adequaat calculeren is van vitaal belang voor elk productiebedrijf. Net als een brede…

Verder lezen

Laat de juridische en fiscale structuur van uw bv(‘s) kritisch beoordelen!

Het overgrote deel van de dga’s heeft de aandelen in de bv waar de ondernemingsactiviteiten worden uitgevoerd niet rechtstreeks in…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief