Interview met Eric van der Wolk, partner van BCE

Succesvolle digitale transformatie vereist het gelijktijdig schaken op diverse borden. Het raakt immers verrassend veel facetten. Hard en zacht. Business Case Entrepreneurs (BCE) bedenkt en leidt digitale transformaties, optimaliseert bedrijfsprocessen en -structuren, zet probleemprojecten weer ‘op de rails’ en maximaliseert de prestaties van softwareleveranciers. Afhankelijk van de exacte problematiek waar de klantorganisatie mee worstelt, zorgt BCE dat het geregeld wordt. Punt. CFO Capabel ging in gesprek met samenwerkingspartner Eric van der Wolk van Business Case Entrepreneurs over trends en ontwikkelingen op het gebied van IT en digitale transformatie.

Wie is Eric van der Wolk?

Eric van der Wolk is 51 jaar, woont in Bilthoven en is vader van drie kinderen in de puberleeftijd. In zijn vrije tijd is hij bestuurslid bij de regionale opvang vluchtelingen. Daarnaast is hij vaak te vinden als coach en scheidsrechter op het hockeyveld. Ook mag hij er graag met de motor op uit gaan.

Van huis uit is Eric econoom en tot 2000 werkte hij bij een groot marketingadviesbureau. In 2000 hakte hij de knoop door en ging hij op zoek naar het ondernemerschap. Als oprichter en mede-eigenaar stond hij in 2002 aan de wieg van Business Case Entrepreneurs. Dit jaar viert het bedrijf haar 15-jarig bestaan.

Hoe is BCE ontstaan?

“Telkens weer verbaas ik me over het fascinerende fenomeen dat driekwart van de IT-projecten mislukt. Doorlooptijden worden aanzienlijk overschreden. Budgetten gaan meerdere malen over de kop. En maar al te vaak concluderen organisaties achteraf dat dit toch niet is wat de organisatie nodig heeft. Project mislukt, en zeg maar dag tegen je investering.”

“Dat er zoveel misgaat ligt enerzijds aan de opdrachtnemers en de softwareontwikkelaars, maar anderzijds ook aan de opdrachtgevers die niet begrijpen hoe je IT inkoopt. Een moeilijk gebied voor bestuurders en DGA’s. Echt een vak apart. Wil je succesvol IT kunnen inkopen, dan moet je snappen hoe een dienstverlener in elkaar zit en wat zijn drijfveren zijn.”

“Ik had het gevoel dat we de wereld iets beter konden maken door organisaties te helpen het mislukken van IT-investeringen te voorkomen. In 2002 heb ik hiervan mijn missie gemaakt en BCE opgericht.”

BCE in het kort

  • kleine club in Bilthoven
  • opgericht in 2002, dus dit jaar bestaan we 15 jaar
  • 10 vaste medewerkers, aangevuld met een ring van zelfstandigen (adviseurs, projectmanagers, specialisten informatiebeveiliging, etc.)
  • onze aanpak: no-nonsense, resultaatgericht, gefocust, geen overbodige dingen doen
  • onze website: www.bcase.nl.

Wat houdt de dienstverlening van BCE in?

“Digitalisering van je organisatie is van cruciaal belang om te overleven. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat het voor de DGA of bestuurder nauwelijks goed in te schatten is wat verstandig is, welke technologie volwassen is en welke niet. Je eigen doelen en processen verbinden aan de technologiemogelijkheden is een zware opgave. IT moet geld opleveren, niet verslinden. Wij proberen het digitale geweten van onze klant te zijn. We zitten echt als ondernemer naast de directeur aan tafel. En daarbij is de klant van de klant altijd leidend.”

“Met BCE richten we ons tot nu toe op twee grote speerpunten: de wereld van de verzekeraars en die van de zorg. De meeste van onze opdrachtgevers zijn grote verzekeraars en in de zorg vooral MKB-zorginstellingen (thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, etc.). Onze ambitie voor de komende tijd is om onze dienstverlening richting MKB nog verder te laten groeien.”

In september 2017 hebben jullie de ICT-kennisscan gelanceerd. Wat houdt die precies in?

“De ICT-kennisscan geeft ondernemers antwoord op de vraag: voor welke uitdagingen sta je en welke ICT-kennis is daarvoor nodig? Het is een specialistische tool waarmee je als organisatie zelf kunt bepalen waar je staat op het gebied van IT-kennis. Je krijgt een goed beeld van hoe up-to-date jouw kennis van platforms, kunstmatige intelligentie, ICT-inkoop en dergelijke is. Heel breed en tegelijkertijd gedetailleerd dus. Zo zie je snel welke kennis ontbreekt en waar een kennisinjectie nodig is. De ICT-kennisscan zetten we bij BCE meestal in gekoppeld aan een adviesopdracht. Daarbij vormt de uitslag van de scan een ‘doe-stuk’: een concreet startpunt met actiegerichte aanbevelingen die BCE kan helpen implementeren.”

Hoe zie je de marktontwikkeling voor de komende jaren?

“De IT-markt is voortdurend in beweging en ontwikkelt zich razendsnel. Dit maakt het steeds belangrijker om kritisch te kijken welke IT-oplossingen je inkoopt. Er zijn ongelofelijk veel spelers op de markt die oplossingen aanbieden, maar wat zijn volwassen technologieën? Wat levert aantoonbaar waarde op voor mijn klant? En welke technologieën kun je beter vermijden? Dat zijn lastige afwegingen voor ondernemers. Kijk ook goed naar de ‘fit’ met je eigen bedrijfsprocessen. Pas je die aan zodat je met een standaardpakket kan werken of is het juist verstandiger om voor maatwerk te kiezen? ”

“Het MKB geeft vaak nog te veel geld uit aan overbodige IT-middelen. Ondernemers zitten dikwijls vast in oude denkpatronen over de inkoop van ICT. Als je je goed laat informeren en begeleiden, zijn er meer schaalbare, flexibele en goedkopere oplossingen mogelijk dan je op voorhand dacht.”

“Bovendien realiseren veel ondernemers zich niet dat we toch echt met elkaar de cloud ingaan. Talloze bedrijven beheren de IT-structuur in eigen huis, fysiek op een eigen server of bij een host. Maar grote toepassingen bewegen meer en meer naar cloudoplossingen toe, oplossingen die je variabel kunt inkopen. Dit zorgt voor weerstand bij veel ondernemers. Zij willen hun backofficepakket op de eigen server draaien, want werken in de cloud voelt niet veilig. Ironisch genoeg is de cloud vaak juist veiliger dan de server die je zelf in de kast hebt staan.”

Wat wil je ondernemers meegeven op het gebied van digitale transformatie?

“De wereld van IT-oplossingen is heel groot. Er zijn ongelofelijk veel spelers in de IT-markt, maar ze zijn niet allemaal even transparant en volwassen. Hoe scheid je het kaf van het koren? Laat je als ondernemer niet verleiden tot het kopen van oplossingen waarvan je niet precies begrijpt wat ze inhouden. Laat je uitvoerig inlichten door de leverancier of ontwikkelaar totdat je het helemaal begrijpt. Nog te vaak zien we dat er getekend wordt voor producten terwijl het de directie niet duidelijk is wat de consequenties zijn. Voed je leveranciers goed op om hun verhaal duidelijk uit leggen.”

“En maak ook je eigen verhaal helder. Creëer als bestuurder bewust tijd en gelegenheid om van bovenaf te bekijken waar je met je onderneming naartoe wilt. Alleen zo kun je doelgericht bepalen aan welke IT-oplossingen jouw bedrijf behoefte heeft. Kijk behalve van bovenaf ook van buiten naar binnen naar je organisatie. Door de ogen van je klant zie je pas goed welke potentie je bedrijf heeft. Dan pas kun je succesvol innoveren.”

Uw organisatie financieel gezond en toekomstbestendig maken?

Maak kennis met CFO Capabel. Met een parttime CFO werkt u op flexibele basis (al vanaf één dag in de week), maar wel structureel samen aan verbetering en vernieuwing.

Meer weten? Neem contact op met CFO Capabel.

 

Andere blogberichten

 

Lancering CEO Capabel: naast CFO’s nu ook CEO’s parttime inzetbaar

Begin mei lanceerde CFO Capabel haar nieuwe label CEO Capabel. CEO Capabel helpt organisaties gezond groeiendoor ervaren en gedreven interim-directeuren…

Verder lezen

WBSO en Innovatiebox: ondernemer, laat geen geld liggen!

Minder belasting betalen. En meer geld beschikbaar hebben om te investeren in de ontwikkeling van uw bedrijf. Welke ondernemer wil…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief