Als directeur of ondernemer sta je regelmatig voor de uitdaging om belangrijke, vaak strategische beslissingen te nemen. Wel of niet inzetten op groei, wel of niet uitbesteden, wel of niet samenwerken met partners, of wel of niet reorganiseren? De vraag is dan wie binnen uw bedrijf op dit vlak als uw gespreks- en businesspartner fungeert? Dick Tool, directeur van CFO Capabel, zet dit vraagstuk voor u op een rij.

Wie fungeert binnen uw bedrijf als volwaardig gesprekspartner van u als ondernemer/directeur? Is dat uw financiële man of vrouw, uw accountant wellicht? In de praktijk blijkt veelal dat het accent dan ligt op de traditionele activiteiten van de financiële functie: transactieverwerking, rapporteren, meten en het beheersen van risico’s. Terwijl de rol van businesspartner vooral vraagt om een actieve, vooruitkijkende en meedenkende gesprekspartner gericht op ontwikkeling van de business (kostenreductie én omzetverhoging). En… ervaart u die toegevoegde waarde binnen uw bedrijf?

Als dat niet zo is, dan is de volgende vraag natuurlijk: hoe kan dat?

  • De nieuwe rol vraagt een verandering van een meer passieve en controlerende rol naar een actieve en meedenkende rol. Gedragsverandering is nou eenmaal een moeizaam proces dat veel aandacht, begeleiding en tijd vraagt.
  • Bedrijfsvoering wordt steeds complexer. Denk aan ICT, HRM, logistiek, supply chain- vraagstukken en verandermanagement. De kennis en vooral ook de skills op dit gebied zijn onvoldoende aanwezig, omdat er in de regel onvoldoende in wordt geïnvesteerd (opleidingen of aantrekken van nieuwe, bekwame mensen).
  • In menig bedrijf wordt de financiële functie nog gezien als kostenpost en niet als waarde toevoegende functie. Dit maakt het voor controllers of financiële managers lastig om betrokken te raken bij belangrijke initiatieven en beslissingen.

Hoe kunt u er dan voor zorgen dat u wel een volwaardige (financiële) businesspartner in huis heeft die u helpt met het maken van de juiste keuzes? Maak in ieder geval onderscheid in de functie van financial controller en businesspartner. De eerste is dan vooral verantwoordelijk voor het opleveren van standaard managementinformatie. Het is dan aan de businesspartner om deze informatie goed te analyseren en concreet te vertalen naar gevolgen voor de bedrijfsvoering.

De businesspartner kan zich vervolgens richten op de volgende uitdagingen:

  • groei (strategische opties, vergroten winstgevendheid, verbeteren processen, aantrekken nieuwe talenten);
  • wet- en regelgeving (hoe kunnen regels zorgen voor verbeteringen?);
  • betere inzichten (data-analyse, vooruitkijken);
  • innovatie en verandering (businessmodel, technologie, veranderende wensen van de klant).

Natuurlijk helpt CFO Capabel u graag met het invullen van die brede businesspartnerrol. Een ervaren CFO die niet alleen adviseert, maar ook implementeert en dus voor verandering én resultaatverbetering zorgt. En anders… drinken we over 5 jaar een kopje koffie om te kijken hoe onze beide ondernemingen ervoor staan!

Andere blogberichten

 

Hoe regelt u uitstel van betaling?

De situatie rondom de Corona-crisis is de laatste dagen ongekend verslechterd. De door de overheid genomen maatregelen hebben op dit…

Verder lezen

Laat de juridische en fiscale structuur van uw bv(‘s) kritisch beoordelen!

Het overgrote deel van de dga’s heeft de aandelen in de bv waar de ondernemingsactiviteiten worden uitgevoerd niet rechtstreeks in…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief