Een buitenlandse vestiging opzetten gebeurt vaak door een paar mensen met veel energie en motivatie om er iets van te maken. Daarbij is de administratieve organisatie dikwijls een ondergeschoven kindje. Toch is het belangrijk om alles vanaf het begin goed vast te leggen. Ook al lijkt dit nog niet nodig, zo voorkomt u dat de motivatie verdwijnt en de bedrijfsvoering ontspoort bij incidenten. Frans van Lint geeft u tips om de juiste balans te vinden tussen loslaten en controle houden.

Tip 1. Huur een professionele partij in voor de administratie

In welk land u zich ook vestigt, vanuit Nederland kunt u onmogelijk zelf aan de administratieve verplichtingen voldoen. Want is uw atheneumfrans voldoende om vanuit Nederland zelf de btw-aangiften voor uw Franse vestiging door het systeem te jagen? U denkt misschien dat al die processen en procedures op elkaar lijken. Toch werkt het per land anders en bent u aan meer wet- en regelgeving gebonden dan u verwacht. Door een professionele partij in te schakelen, ‘koopt’ u bekendheid met lokale procedures en processen en de goede uitvoering daarvan. Bovendien bent u verzekerd van vervanging bij uitval of opzegging. Want zeker bij de start van ondernemingen is er vaak een beperkte bezetting en zijn ’back ups’ meestal nog niet ingericht..

Tip 2. Vertrouwen is goed, controle is beter

Ook al hebt u het volste vertrouwen in uw administratieve partner, houd wel de controle. Zorg ervoor dat u kopieën krijgt – vertaald in het Engels – van bankafschriften, aangiften vpb, btw, importverklaringen, factuurcontroles etc.

Laat ook zien dat u de stukken die u wekelijks en maandelijks ontvangt, snel en goed leest. Beoordeel ze inhoudelijk, stel vragen en reageer snel naar de afzenders. Zo toont u betrokkenheid waardoor mensen gemotiveerd blijven om mee te werken aan het succes van uw buitenlandse vestiging.

Tip 3. Eerst controleren, dan pas betalen

Spreek af dat facturen pas worden betaald na goedkeuring door de controller in Nederland, en houd hier strak aan vast. Bij de wekelijkse /maandelijkse rapportages moet uw controller kort op de bal spelen. Blijken bepaalde werkzaamheden niet op tijd plaats te vinden, dan moet er direct aan de bel worden getrokken.

Tip 4. Leg financiële afspraken met medewerkers goed vast

Van het opnemen van vakantiedagen en het uitkeren van bonussen tot leaseauto’s, sociale wetgevingsafspraken, enzovoorts; leg alles goed vast. Dit lijkt een open deur, maar zorg dat u volledig geïnformeerd bent. Zo komt u aan het eind van het jaar, bij beoordelingsgesprekken of beëindiging van het dienstverband niet voor verrassingen te staan.

Tip 5. Check de fiscale status en mogelijkheden van uw locatie

De Nederlandse praktische manier van omgaan met fiscale wetgeving houdt op bij de landsgrenzen.

In het buitenland is de locatie waar u uw vestiging of kantoor opent, van eminent belang voor uw fiscale status en (groei)mogelijkheden. In Beijing bijvoorbeeld wordt dat zelfs al bepaald door de wijk waar uw vestiging zich bevindt.

Tip 6. Verdiep u in de cultuur

Veel zaken worden gedaan op basis van vertrouwen, ondanks alle contracten. In het buitenland duurt het vaak 2-5 keer langer dan hier voordat er sprake is van een vertrouwensrelatie. Temper uw geestdrift om snel iets voor elkaar te krijgen of afspraken te maken. Leg de verwachtingen niet te hoog, maar blijf u bewust van cultuurverschillen. In gesprek met u glimlacht men wellicht om uw Nederlandse directheid, maar achter uw rug om verdwijnt die glimlach snel. Verdiep u daarom in de cultuur en de normen en waarden die belangrijk zijn om zaken te doen in een bepaald land.

Start uw buitenlandse vestiging goed met CFO Capabel

Een buitenlandse vestiging opzetten en aansturen kunt u vergelijken met dansen op het slappe koord tussen vertrouwen en controle. Hoe ver laat u dingen los en hoe zorgt u op een aimabele manier dat u de controle houdt? En hoe managet u op die manier ook uw eigen verwachtingen? CFO Capabel helpt u graag om uw buitenlandse vestiging een goede start te geven.

Lees ook: ‘Bedrijf overnemen? Pak het goed aan met dit stappenplan voor bedrijfsovername.’

Frans van Lint,
Partner CFO Capabel

Bekijk profiel

Bekijk LinkedIn

Vragen? Neem contact op met ons. Of vul het contactformulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 

 

Andere blogberichten

 

Whitepaper “Winstverbetering bij productiebedrijven: DGA, weet u waar u winst op maakt?”

Uw topproducten gaan als zoete broodjes over de toonbank. Mooie producten voor een goede prijs. Dat gaat lekker! U hoort…

Verder lezen

Bedrijf verkopen? Begin op tijd met waardeoptimalisatie!

Als ondernemer verkoopt u waarschijnlijk maar éénmaal in uw leven een bedrijf. Of misschien heeft u al eens een bedrijf…

Verder lezen