Groeiplannen? Dan heeft u vast en zeker behoefte aan kapitaal om deze te realiseren. De financieringsvorm moet echter wel passen bij het doel en de ontwikkelingsfase van uw onderneming. Met de 5 gouden tips van Peter Waterman en Robert van de Graaf bepaalt u de best passende groeifinanciering voor een gezonde en toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Tip 1. Regel uw groeifinanciering vooraf

Kiest u voor een groeistrategie? Regel dan uw groeifinanciering vooraf en niet tijdens het proces. Zeker als uw strategie met zich meebrengt dat er in de eerste jaren verliezen worden geleden. Maak vooraf aan uw financiers duidelijk dat dit ‘part of the plan’ is, zodat ze niet onaangenaam verrast worden hierdoor.

Tip 2. Bepaal de optimale balans tussen eigen vermogen en vreemd vermogen

Bepaal, voordat u plaatsneemt aan de onderhandelingstafel bij potentiële financiers, eerst de optimale balans tussen eigen vermogen vs vreemd vermogen. Want u wilt immers zoveel mogelijk kapitaal aantrekken, maar ook zelf de touwtjes in handen houden binnen uw bedrijf. En als u vreemd vermogen aantrekt, gaat dit vaak hand in hand met strenge voorwaarden.

In de blog ‘Eigen vermogen aantrekken’ leest u waarom eigen vermogen vrijmaken binnen uw bedrijf een goed idee is. En hoe u dit doet.

Tip 3. Bouw uw eigen netwerk van financiers op

Banken zijn vaak zeer terughoudend om een financiering te verstrekken aan bedrijven met een groeistrategie. En als ze dit doen, is dat veelal onder strikte voorwaarden. Dit beperkt de financieringsmogelijkheden voor uw onderneming behoorlijk. Daarom kan het lonend zijn om een eigen netwerk op te bouwen met partijen die u financiering willen verstrekken, veelal in de vorm van een aandelenparticipatie of converteerbare lening.

Steeds meer bedrijven kiezen bovendien voor gestapeld financieren: het aaneenrijgen van verschillende soorten financiering. Bijvoorbeeld een bankkrediet gecombineerd met andere vormen van financiering. In onze blog ‘Gestapeld financieren’ leest u meer hierover.

Tip 4. Overweeg financiering door ‘informal investors’

In plaats van (of als aanvulling op) een banklening waarbij geld verstrekt wordt tegen strenge voorwaarden, kunt u overwegen uw financiering te regelen via ‘informal investors’, veelal kapitaalkrachtige ondernemers die op zoek zijn naar rendabele investeringen. Deze wijze van financieren kan een grote, positieve impact hebben op uw bedrijfsvoering, vaak tegen relatief lagere kosten.

Informal investors zijn over het algemeen:

  • actief betrokken in uw business.
  • bereid om hun netwerk in te brengen ten faveure van uw organisatie.
  • bereid tot financieringsconstructies met in-kind vergoedingen: als tegenprestatie voor hun financiële investering, levert u bijvoorbeeld goederen of diensten.

Meer over informal investors leest u in de blog ‘Hoe financiert u uw groeistrategie’.

Tip 5. Communiceer, communiceer en… communiceer

Ondernemen vraagt om alertheid en voortdurend inspelen op veranderende omstandigheden. Want niets is zo veranderlijk als de economie. En voortschrijdend inzicht maakt het soms nodig uw strategie bij te stellen. Hierbij kunnen we het niet genoeg benadrukken: tijdige communicatie met uw stakeholders is van vitaal belang. Niet alleen vooraf, maar zeker ook tijdens de realisatie van uw groeiplannen.

Schakel een financieel-managementspecialist in

Het bepalen van de financieringsbehoefte en het aantrekken van de juiste financiers is voor veel ondernemers een complexe opgave. Ook banken en andere financiële partijen vinden het vaak erg prettig als er een financieel-managementspecialist aanschuift en meedenkt.

Bij CFO Capabel helpen we u graag uw financieringsbehoefte te bepalen en de juiste wijze van financiering te kiezen. En we staan u bij tijdens het onderhandelen en communiceren met banken en andere financiers. Hierbij gaan we altijd uit van het optimum voor uw onderneming: hoe kunnen we de gewenste groeifinanciering realiseren én zorgen dat u de controle over uw onderneming behoudt?

Peter Waterman en Robert van de Graaf, partners bij CFO Capabel, hebben ruime ervaring met het adviseren en ondersteunen van MKB-organisaties bij het bepalen en realiseren van de juiste financieringsvormen.

Vragen? Neem contact op met ons. Of vul het contactformulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Andere blogberichten

 

Doe aan kostenbesparing vóórdat het echt nodig is!

Nu de economie ons alweer een aantal jaren goed gezind is, zijn veel ondernemingen vooral bezig met het focussen op…

Verder lezen

5 veelgemaakte fouten bij een bedrijfsverkoop

Misschien wilt u er nog helemaal niet over nadenken, maar ooit komt er een moment waarop u uw onderneming zult…

Verder lezen